GrensPark Kempen~Broek als UNESCO Mens- en Biosfeergebied?


Een zeer interessante opportuniteit, dat is het minste dat kan worden gezegd over de aanvraag om het GrensPark Kempen~Broek te laten registreren als UNESCO Mens- en Biosfeergebied. In tijden waarin duurzaamheid overal ter wereld hoog op de agenda staat, wil UNESCO met dit label gebieden erkennen waarin duurzame ontwikkeling duidelijk tastbaar is. Aangezien België nog niet over zo’n gebied beschikt, zal het GrensPark Kempen~Broek als eerste Belgische streek proberen in aanmerking proberen te komen voor dit label.
Het GrensPark Kempen~Broek bevindt zich op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant. Ongeveer 25.000 ha aan uiteenlopende natuurlijke elementen en culturele parels zorgen voor een waar mozaïek van landschappen. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik.
Een UNESCO Mens- en Biosfeergebied valt niet te vergelijken met UNESCO Werelderfgoed. Aan zo’n biosfeergebied is ook geen financiële prijs gekoppeld. Wel is het zo dat dit label een ‘sterk merk’ is en men ervan overtuigd is dat deze erkenning de plaatselijke economie én levenskwaliteit enkel maar ten goede zal komen. Denk maar aan de toeristische uitstraling die dit label met zich meebrengt of de verkoop van streekeigen producten. Het uiteindelijke doel is het realiseren van het een traject over een langere periode waarin mens en natuur in een zeer divers gebied in harmonie met elkaar kunnen samenleven.
De onderzoekronde is intussen afgelopen. Verwacht wordt dat tegen het einde van dit jaar de volledige procedure kan worden afgerond en de aanvraag kan worden ingediend.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *