In Bree komt spoedig een hemelwaterplan

De piek van de neerslag van zondag 19 mei wordt ingeschat op een terugkeertijd van T300. Dit betekent dat volgens de huidige weerstatistieken dergelijke bui één keer op de 300 jaar voorkomt. Dit uitzonderlijk noodweer verraste heel wat Breese gezinnen die van het weekend aan het genieten waren. Het stadsbestuur van Bree geeft nog graag een stand van zaken aan het einde van de werkweek waarin de inwoners puin ruimden en het stadsbestuur rondreden om alle meldingen op te volgen.

Een groot aantal afvoerputjes zaten verstopt met zand en takken n.a.v. de watervloed van afgelopen zondag. Fluvius was de ganse week in de weer met de algemene ontstopping. De technische dienst ondersteunde en zorgde voor de oplossing voor een 50-tal specifieke meldingen aan huis. “We kunnen zeggen dat het rioleringsstelsel vandaag terug helemaal klaar is voor de -normale- voorspelde neerslag in de komende dagen”, aldus burgemeester Liesbeth Van der Auwera van de Stad Bree.

Afvoerputjes of slokkers zijn aangesloten op de rioleringsbuis van de straat, die op haar beurt aangesloten is op het algemeen net. Het is belangrijk dat verstopping op elk niveau snel opgevolgd worden. “We zijn jullie daarom dankbaar voor alle meldingen die rond afwatering zijn doorgegeven”, aldus de burgemeester.

De afwateringsproblemen worden als volgt gecategoriseerd:
Concrete problemen zoals verstopte putjes: de technische dienst komen ter plaatse
Ratten n.a.v. wateroverlast: men stuurt Rentokil
Schadevergoeding: eigen verzekering contacteren
Beschrijvingen en beeldmateriaal: komt in globaal dossier en hemelwaterplan
Vragen rond capaciteit riolering: komt in globaal dossier, het is aangeraden zelf nog een melding te maken bij Fluvius via 078 35 35 00 of online.

Burgemeester Liesbeth Van der Auwera betreurt de overlast en de schade. De hulpdiensten leverden massale hulp, maar ook de bijdrage van de Breeënaren wordt enorm geapprecieerd. “Het talrijke beeldmateriaal dat we mochten ontvangen is enorm bruikbaar. Zo zijn er inwoners die bijna elk kwartier een foto van de waterstand in hun omgeving konden maken,” legt burgemeester Van der Auwera uit. “Het is indrukwekkend om deze concrete info van inwoners te kunnen vergelijken met de weerstatistieken. Dit is voor ons kostbare informatie voor toekomstige maatregelen.”

Foto’s van schade aan eigendom kan men best bezorgen aan je verzekeraar. Denk eraan dat je hierbij ook stortkosten kan inbrengen aan de hand van de weegbon die men bij het containerpark krijgt. Het stadsbestuur is nog op zoek naar foto’s en filmpjes van het openbaar domein zoals straten, velden en omliggende omgeving tijdens de regenbui van 19 mei. Ook een beschrijving van problemen met afwatering die men vaststelt bij toekomstig regenweer ontvangt men graag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.