Ontmoet de molenaar op de Broekmolen

Op 12 mei 2019 is de Broekmolen, op de grens tussen Stramproy en Molenbeersel, weer open voor het publiek in verband met Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Op vele honderden molens door heel Nederland staan molenaars klaar om te vertellen over ‘hun’ molen. Door hun verhalen en demonstraties leer je molens pas echt goed kennen!

Windmolens zijn bij iedereen wel bekend. Deze stoere wiekendragers zijn immers overal in het land te vinden. Maar wist je dat Nederland ook ruim honderd molens telt die worden aangedreven door water? Ook die zijn beslist de moeite waard om te bekijken. Ze zijn vaak gelegen in een prachtige, schilderachtige omgeving, zoals aan de rand van Stramproy aan de Grensweg 8

Je hebt molens in allerlei soorten en maten én functies. Denk bijvoorbeeld aan kleine ‘spinnenkoppen’, grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molen. Dat molens graan kunnen malen weten de meesten wel. Maar wist je dat op de Broekmolen met een turbine ook energie wordt opgewekt?

Op de Broekmolen kun je ook een builmachine (trommelzeef om meel te zeven) in aanbouw komen bekijken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.