Tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’ in Bibliocenter Weert

Vanaf vrijdag 3 mei kan men de tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’ over de geschiedenis van Sinti in Weert en in Limburg, bezoeken in het Bibliocenter. Er wordt een indringend beeld geschetst van de cultuur, geschiedenis en gewoonten van de Sinti. De tentoonstelling wordt geopend door wethouder Geert Gabriëls, onder begeleiding van Gypsy-Ensemble TABOR.

De tentoonstelling schenkt aandacht aan de geschiedenis en cultuur van de Sinti en draagt bij aan het behoud ervan. Met een verzameling foto’s, video’s, documenten en kaarten wordt de geschiedenis levend gehouden. Bij het samenstellen van de tentoonstelling is nauw samengewerkt met de Sinti-gemeenschap van Weert en Limburg.

In de tentoonstelling is onder andere aandacht voor het ontstaan van de Sinti-cultuur en de trektocht van de Sinti-gemeenschap, vanuit Pakistan en India naar West-Europa. De diverse woonplekken in Weert en de jaarlijkse bedevaart komen ook aan bod. Verder wordt er stilgestaan bij de vervolging van Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de namen van de slachtoffers en met foto’s krijgt deze zwarte bladzijde een gezicht. Ook de zoektocht naar ‘het meisje met de hoofddoek’, vastgelegd op foto terwijl ze onderweg was naar Westerbork in 1944, komt aan de orde. Er wordt ook dieper ingegaan op haar familiegeschiedenis, tot het jaar 1700.

De tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’ over Sinti is te bekijken in het Bibliocenter tot en met zaterdag 21 september. Bezoeken van de tentoonstelling is gratis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.