Harlindis en Relindis ommegang in 2022

Een religieuze ommegang die sinds vele jaren plaats heeft in Maaseik is de Harlindis en Relindis Ommegang. De laatste jaren is deze ommegang om de 25 jaar. In 2022 zal deze omgang wederom plaats vinden. Maandagavond 3 juni werd met belangstellenden hierover gesproken.

In 1388 vond de eerste religieuze ommegang tussen Aldeneik en Maaseik plaats, waarbij men onderweg de relieken van Harlindis en Relindis toonde aan de bevolking. Het visuele contact tussen gelovigen en relieken vond dus niet uitsluitend meer plaats in de kerk. Later ging de processie om de zeven jaar uit. In 1571 bracht men de relieken van de heiligen om veiligheidsredenen over naar de Sint-Catharinakerk in het versterkte Maaseik. Na de antireligieuze Franse Revolutie nam men in 1871 de traditie van de processies opnieuw op. Ze gaan nu uit om de 25 jaar. De eerstvolgende staat dus gepland voor 2022.

Inwoners van Maaseik warenmaandagavond uitgenodigd voor een eerste denkoefening rondom de feesten in 2022. Er werd in kleine groepjes van gedachten gewisseld en gebrainstormd over de invulling die men wenst te geven aan deze feesten. “De sfeer was constructief”, was een veelgehoorde reactie.

Foto: Myriam Giebens

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *