Na Achel vv ook robotmaaiers voor KFC Hamont '99 en Excelsior

Het laatste decennium veroverden robotmaaiers een stevige positie in de particuliere tuin. De groendienst vond het dan ook de moeite waard om te bekijken of deze maaiers ook ingezet kunnen worden voor het onderhoud van openbaar groen, meer bepaald voor het maaien van voetbalvelden. Na een testfase in 2016 en een grondige kosten-batenanalyse, werden er in 2018 drie robotmaaiers aangekocht voor de pleinen van Achel VV. Vanaf vandaag zullen ook de velden van KFC Hamont ’99 en Excelsior door robotmaaiers gemaaid worden.

Tot op het heden besteedde de groendienst heel wat tijd aan het maaien van alle voetbalvelden in ons stadje. Vanaf half maart tot begin november moeten deze namelijk gemaaid worden. Van juni tot september zelfs tot tweemaal per week. Door robotmaaiers in te zetten, kunnen alle velden meermaals per week gemaaid worden. Om de toestellen goed te laten functioneren, volstaat het om deze eenmaal per week te controleren en proper te maken.

Robotmaaiers zijn maximaal inzetbaar, maken geen lawaai, stoten minder CO2 uit en zorgen voor een uniforme grasmat. Ze kunnen dag en nacht, zeven op zeven ingezet worden, wat een voordeel is wanneer de velden overdag druk bezet zijn. Daarnaast is het grasmaaisel bijzonder fijn omwille van de hoge maaifrequentie, waardoor het organische materiaal van deze mulching zonder al te veel problemen kan blijven liggen en zorgt voor natuurlijke bemesting.

Ook op financieel vlak bieden robotmaaiers diverse voordelen. Zo is er een aanzienlijke kostenbesparing qua personeelsinzet en is de energiekost minimaal in vergelijking met benzine-aangedreven maaitoestellen. Ook de kosten voor bemesting van de pleinen kunnen omwille van het mulchen flink naar beneden. De totale investeringskost van dit project bedraagt 117.000 euro excl. btw.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *