Midzomer aan de grafheuvels van Kaulille

De Midzomeravond van de Davidsfondsafdeling Bocholt was dit jaar weer een schot in de roos.

In de Scandinavische en Baltische landen is midzomer van oudsher een grote feestdag. Daar is de maatschappij nog meer op land- en bosbouw gericht. Hier verdwijnt de ambachtelijke landbouw met rasse schreden. Zo ook de seizoensgebonden binding met de natuur en bijpassende feestdagen. Die zeer oude tradities werden in de loop van de laatste duizend jaar in een katholiek jasje gestoken, maar dreigen nu helemaal te verdwijnen.

“Goedele Janssens (www.gudela.be), bestuurslid van vzw Traditie, die onze oude gebruiken probeert te redden, nam ons op midzomeravond met haar mooie verhalen mee naar het land van ooit”, vertelt Gerard Corstjens. “Zo ook over Sinterklaas, die in feite een Germaanse God voorstelt en zwarte piet die niet zwart is, maar met roet uit de schoorsteen (de verbinding tussen aarde en hemel) zwart (kleur van de aarde en van de voorouders) gemaakt wordt. De andere verhalen over heilige mannen, vrouwen en plaatsen, waren een verrassing voor de enthousiaste aanwezigen. Als afsluiting van deze fantastische avond aan de grafheuvels van Kaulille, waren er nog fruitspiesjes en cake en om de dorst te lessen honinglikeur, wijn en frisdrank.”

Foto: André Lamoen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *