Kersverse koning en keizer bij Sint-Elisabeth in Stokkem

Bölkes schutterij schieten

Pinksteren is voor de Koninklijke Schutterij Sint-Elisabeth van Stokkem dé dag van het jaar. Traditioneel wordt op deze hoogdag het vogelschieten georganiseerd. Een oeroud gebruik om een nieuwe koning aan te duiden.

Om de belangstelling bij de bevolking aan te wakkeren, trok het voltallig korps op de vooravond als ‘promotiewandeling’ door het centrum. Met veel tromgeroffel werd de bevolking wakker geschud. Tijdens de rondgang worden de vogels, die de volgende dag op de twaalf meter hoge staak geplaatst worden, meegedragen.
Op de Schöttewei, waar het folkloristisch spektakel plaatsvond, waren alle zitjes bezet en de ogen gericht op de prestaties van de deelnemers.

Om de sfeer aan te scherpen, wordt een wedstrijd voor niet-schutters gehouden. Voorheen was dit een privilege voor de personaliteiten, maar vandaag mag iedereen zijn schietkwaliteiten demonstreren. De titel ging naar Adriano Meneghini.

Uiteraard werd uitgekeken naar de hoofdgebeurtenis: ‘Wie wordt de nieuwe koning’. Iedereen hield er rekening mee dat een verrassing uit de bus komen kon. Wanneer Hubert Scheepers, koning in 2017 en 2018, dit jaar zich een derde maal kon kronen, mag hij levenslang de titel van keizer dragen. Deze mogelijkheid beklemtoonde de nervositeit en nieuwsgierigheid bij schutters en toeschouwers. Na een uur viel het verdict. Hubert Scheepers, een ervaren schutter, werd voor de derde maal op rij koning en veroverde alzo de keizerstroon. De reservevogel werd op de staak geplaatst, want er moest ook een koning gekroond worden.

Negen schutters gingen de strijd aan. Er werd vlot geschoten. Eerst sneuvelden de vleugels en de staart. Het laatste rompstukje hield koppig stand en leek bij ieder schot gefileerd te worden. Bij de schutters steeg bij elk schot de adrenaline beangstigend hoog. Tot de ontlading, toen na een uur gericht knallen, het laatste restje neertuimelde.

Met luid applaus werd Christie Van de Beek begroet als de nieuwe schutterskoning, anno 2019.
Op het komende OLS te Sevenum (Nl) zal Sint-Elisabeth Stokkem pronken met een keizer- en koningspaar.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *