Limburgse industrie en mkb-bedrijven in maintenance lanceren gezamenlijk open innovaties

Op 27 juni 2019 heeft World Class Maintenance Zuid (WCM Zuid) in samenwerking met De Groeischakelaar drie open innovaties gelanceerd die tot stand zijn gekomen dankzij een samenwerking tussen grote én kleine bedrijven in maintenance en asset management. Dit gebeurde tijdens de Zomerconferentie WCM Zuid op de Brightlands Chemelot Campus te Geleen waar meer dan vijftig Limburgse bedrijven uit de sector aanwezig waren. De gelanceerde innovaties gaan over de autonome plant, voorspelbaar onderhoud en ketensamenwerking.
Naast de lancering van deze drie innovaties, zijn enkele nieuwe innovatietafels opgestart. Aan deze tafels zitten ook weer grote én kleine spelers, die tezamen tot een innovatie willen komen. “Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat we als sector blijven samenwerken – zowel grote wereldspelers als het regionale MKB – om innovaties te blijven ontwikkelen en Limburg als voorloper op te kaart te zetten op het gebied maintenance en asset management.” Aldus Rob de Heus, voorzitter van WCM Zuid.

Het opstarten en versnellen van duurzaamheid en innovaties vormt een stevige uitdaging voor iedereen die voor asset management verantwoordelijk is. Om dat te faciliteren werkt World Class Maintenance Zuid samen met regionale asset owners, dienstverleners en het onderwijs. Daarvoor komen grotere bedrijven en het regionale mkb bij elkaar. “Dat de grote spelers op Chemelot hun deuren open zetten voor MKB bedrijven en écht de verbinding willen aangaan vinden wij fantastisch. Beide werelden versterken elkaar en kunnen samen van Limburg dé innovatie hotspot maken voor de sector” zegt Monique Princen, voorzitter van De Groeischakelaar”.

Gedurende het eerste halfjaar van 2019 zijn drie innovatie tafels aan de slag gegaan, elk met hun eigen thema, maar met enkele gemeenschappelijkheden: een kartrekker, vertegenwoordigers van enkele bedrijven, een sponsor, een facilitator, een student en diens studiebegeleider. De drie innovaties gaan over Ketensamenwerking, Condition Based Maintenance en Autonome Plant, geleid door respectievelijk LSB Groep, Actemium en PDM. “Meedoen maakt écht het verschil. We moeten vooral niet wachten op de eerste ontwikkelingen van innovaties binnen onze sector, maar zelf de regie in handen nemen. Onze ervaring toont aan dat er behoorlijke resultaten geboekt kunnen worden met de Autonome Plant en het potentieel is gigantisch! zegt Walter Mesterom, commercieel directeur bij PDM en tevens kartrekker van de innovatietafel Autonome Plant. En het stopt niet bij de lancering. Na de conferentie gaan de drie innovatietafels een volgende fase is, om innovaties verder door te ontwikkelen.

Terwijl de drie eerste innovatietafels hun volgende fase ingaan, van doorontwikkeling en implementatie, worden intussen ook drie nieuwe tafels opgestart met betrekking tot Verdienmodellen (maintenance as a service), Smart People en Energie Efficiëntie. Rob de Heus van WCM Zuid: “We moeten niet stil gaan zitten. We willen van Limburg een innovatiebolwerk maken voor asset management en maintenance. Dat betekent dat we steeds nieuwe thema’s zullen oppakken om de beweging gaande te houden”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *