Paardencentrum VIA NOVA van start

Paardencentrum VIA NOVA in Bree heeft enkele weken geleden haar eerste paarden over de vloer gekregen. VIA NOVA is meer dan alleen een paardenkliniek waar naast orthopedie en chirurgie ook wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd wordt.

VIA NOVA is Latijn en betekent: ‘De nieuwe weg’. Dit weerspiegelt het innovatieve karakter van de medische behandelingen en de nauwe samenwerking met doorverwijzende dierenartsen die deze nieuwkomer beogen. Via Nova is een nieuwkomer in het landschap van paardenklinieken. Althans de naam is nieuw. Marc Suls en Jan Spaas hebben de afgelopen decennia veel ervaring opgedaan in de begeleiding van topsportpaarden en verrichten baanbrekend werk in het stamcelonderzoek. Deze ervaring en de ambitie om dit samen met een groep jonge mensen verder uit te werken, heeft geleid tot de oprichting van Via Nova. “Het liefst omschrijf ik ons als een paardencentrum waar zowel de paardenliefhebber met zijn pony terecht kan als een professionele ruiter met een toppaard. Wij willen er zijn voor iedereen, laat dat duidelijk zijn. Ieder paard heeft recht op een goede behandeling. Het welzijn én de gezondheid van het paard staan bij ons centraal”, zegt Marc Suls.

Stamceltherapie speelt in het verhaal van VIA NOVA een cruciale rol. “Wij willen een regeneratieve behandeling toepassen. Regeneratief wil zeggen dat wij op zoek gaan naar een definitieve oplossing. Soms volstaat een behandeling met een standaard ontstekingsremmer. Maar wanneer uit grondig onderzoek blijkt dat een specifieke behandeling nodig is, dan zal er, na akkoord van de betrokken partijen, voor een regeneratieve therapie gekozen worden. We streven hiermee naar een zo goed mogelijk herstel van het beschadigd weefsel om de paarden een duurzame oplossing te bieden. Een goede behandeling is enkel mogelijk na een correcte diagnose, hiervoor staan o.a. MRI en een CT-scan met grote opening ter beschikking. Op dat vlak kunnen wij met VIA NOVA, gebruik makend van de laatste nieuwe technieken, een optimale behandeling aanbieden”, zegt Jan Spaas.

In het centrum zijn er veel meer mogelijkheden dan alleen maar op medisch vlak. “Bij onze hoefsmid kan je terecht voor het standaard beslag maar wij kunnen eveneens een orthopedisch aangepast beslag aanbieden”, zegt Marc Suls. “Vergelijk het met een voetballer die voor elke ondergrond speciaal schoeisel heeft of met een andere sporter die een orthopedisch probleem heeft en nood heeft aan speciale zolen. De halve millimeter meer of minder aan die zool kan cruciaal zijn om goed te presteren. Dat soort normen geldt ook in de paardensport. We hebben specialisten in huis die op maat werken en op die manier het beste in het paard naar boven halen. Maar net zo zeer hebben wij iemand in huis die een doorsnee paard beslaat. Alles gebeurt in overleg met de klant.”

De afdeling orthopedie is een belangrijke tak binnen VIA NOVA. “Wanneer een paard kreupel is en eigenaars op zoek gaan naar een behandeling dan proberen wij hen die te bieden”, zegt Cédric Bocqué. “Na een uitgebreid onderzoek volgt een diagnose waarna we een behandeling opstarten om de ruiter en het paard op die manier een oplossing te bieden, zodat het paard opnieuw kan ingezet worden voor het beoogde doel: een sportwedstrijd, een wandeling, … Want ook in de afdeling orthopedie kunnen en willen wij enorm breed gaan.”

Het jonge en internationale team van Via Nova werkt hard in het belang van het welzijn van de paarden en is zeer gemotiveerd om de patiënten de best mogelijk zorg te bieden. Dat is meteen ook de reden waarom er nog geen officiële opening werd georganiseerd. “Die opening is voor het najaar. Nu komt het erop aan dat wij in het belang van onze klanten en het welzijn van de paarden ons focussen op onze corebusiness en werken aan een solide kliniekstructuur met een optimale dienstverlening. In het najaar organiseren wij een blik achter de schermen zodat onze collega’s, paardeneigenaars, bevoegde instanties en de pers zich een goed beeld kunnen vormen van wat wij exact doen”, besluit Jan Spaas.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.