Startsein voor zomerse try-out met openwaterzwemmen aan het Bastion

Vanavond – donderdag 20 juni 2019 – zal het startsein gegeven worden voor het openwaterzwemmen aan het Bastion in Kessenich. Hiermee realiseert de gemeente Kinrooi samen met enkele betrokken partners meteen een quickwin van kinrooimeemaken.be, het online ideeënplatform dat dit voorjaar opgestart werd.

Burgemeester Jo Brouns: “Op het burgerparticipatieplatform kinrooimeemaken.be werden in totaal 106 voorstellen of ideeën gepost. Binnen dit traject werden sommige ideeën al nader onderzocht. Alhoewel dit traject dient als basis voor het meerjarenbudget, zaten er ook enkele quickwins bij. Dat zijn voorstellen die relatief snel te realiseren zijn met relatief weinig budget. Als de neuzen van alle betrokken spelers dan ook nog eens in dezelfde richting staan, kan er snel actie ondernomen worden. Dankzij de goede samenwerking met triatlonclub Trisport MnK en Marec, duiken we vanavond een eerste keer het open zwemwater in ter hoogte van de baai aan het Bastion te Kessenich.”

Peter Nies, schepen van burgerparticipatie: “We wonen langs het water. We kunnen er al zeilen, surfen, vissen, enz… Het dagstrand is ideaal voor pootje baden en spelen in het water. Het zou ook interessant zijn als de ietwat geoefend zwemmer er baantjes zou kunnen trekken in open water door in de zomermaanden twee à drie keer per week een moment vast te leggen dat er gezamenlijk gezwommen kan worden.”: Dat voorstel postte Bart Stultiens van Trisport MnK twee maanden geleden op kinrooimeemaken.be, het online participatieplatform waarmee we alle burgers van Kinrooi de kans gaven om voorstellen te lanceren om de gemeente mooier en beter te maken. Koen Prikken, de nieuwe directeur van Marec, was de eerste om te reageren dat dit een haalbaar idee is. De gesprekken met de gemeente kwamen snel op gang met het gevolg dat een eerste idee van het burgerparticipatieplatform vandaag al werkelijkheid wordt…”

Schepen van sport Mark Hoedemakers: “Kinrooi en triatlonclub Trisport MnK hebben samen de handen in elkaar geslagen om een zwemlocatie met open water ter beschikking te stellen. Dit is voor alle recreatieve en competitieve zwemmers die de voorwaarden van dit openwaterzwemmen in acht willen nemen. Triatlonclub Trisport MnK staat in voor de organisatie en de administratie van leden die willen deelnemen. Deelnemen kan enkel mits lidmaatschap van 15 euro (inclusief verzekering). Registreren kan via www.kinrooi.be.”

Erik Vanhove, voorzitter Trisport MnK: “Het water is niet permanent geopend voor dit open zwemmen. Het gaat in de praktijk tot 30 september om twee dagen per week – dinsdag en donderdag van 19u00 tot zonsondergang – dat er onder toezicht van ervaren triatlonclubleden gezwommen kan worden.”

Andere voorwaarde is dat het water minstens 14 graden Celsius moet zijn. Een wetsuit is verplicht zolang de watertemperatuur minder dan 18 graden bedraagt maar ook anders zeker aan te raden omdat er altijd zones van koud water kunnen zijn. Een groene vlag geeft aan wanneer het OK is om te zwemmen. Dat is enkel toegestaan op het aangegeven traject tussen de boeilijnen over een afstand van 150 à 170 meter op 6 meter van de kant.

Daarnaast zijn er nog enkele andere voorwaarden. De zwemmer is verplicht om een zwemboei en een (liefst kleurrijke) swimcap of badmuts te dragen. Alleen zwemmen is niet toegestaan: er moeten minstens twee personen samen in het water zijn. Bovendien krijgt iedere zwemmer een persoonlijke tag met zijn/haar naam en de gegevens van een contactpersoon die ingeval van nood verwittigd kan worden. Deze tag wordt aan de oever gehangen op de daartoe bestemde plaats op de dijk, vlakbij de parking.

Burgemeester Jo Brouns: “De waterkwaliteit wordt vanzelfsprekend (twee)wekelijks gecontroleerd door Marec. Het openwaterzwemmen van deze zomer is een try-out met tijdelijke boeien. Na de zomerperiode zal gekeken worden of dit een vervolg krijgt, eventueel op een andere plaats.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.