Malbroek-proces speelt ook dit jaar in op actuele zaken

Ruim 300 jaar na dato roept Malbroek in Kessenich nog steeds woede op. In het Maasdorp van de Gemeente Kinrooi vindt het proces tegen de Engelse generaal Malbourough, in de volksmond, Malbroek, ieder jaar plaats. Vanavond zal het proces wederom op een ludieke wijze worden vertoond.

Het eindoordeel van het volkse theater dat door Schutterij Sint Martinus wordt georganiseerd, is jaarlijks gekend: Verbranding in de beek. Vele belangstellenden zullen vanavond in Kessenich aanwezig zijn voor de ludieke opvoering van het proces.

Rond 1700 trok Philips, de kleinzoon van de Franse koning Louis de Veertiende met zijn leger rond om de gewesten in de regio te veroveren. Willem van Oranje bracht een geallieerd leger samen om hen te bevechten. Daarin streed de Engelse generaal Malbourough. Die was even barbaars als Philips: Hij liet een spoor van rook en bloed achter zich. De herinnering aan deze rover en brandstichter is nog steeds levend.

Elk jaar wordt hij in Kessenich onder de naam Malbroek weer voor de rechter gedaagd, en krijgt hij de schuld van alles wat er misloopt.

De traditie is gekend, elke donderdag in de kermisweek. Schutterij Sint-Martinus uit Kessenich organiseert dan een openbare zitting en nadien deelt de jury de berechting mee aan de bevolking. Hoewel de insteek telkens dezelfde is, gaat men in het verhaal in op recente gebeurtenissen, zowel vanuit de gemeenschap alsook wereldse gebeurtenissen.

Na de zitting, vertrekt het gezelschap naar de Antjesbrug in Kessenich waar een pop, die Malbroek voorstelt, in brand gestoken, en vervolgens in de beek geworpen wordt.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *