Fiets­rou­tes Nederlands-Lim­burg be­kroond met 4½ ster

Op dinsdag 23 juli 2019 ontving de Provincie Limburg uit handen van het Landelijk Fietsplatform het sterren-certificaat met 4 ½ ster voor de hoge kwaliteit van haar (recreatieve) fietsroutes. Dit gebeurde tijdens een netwerkbijeenkomst in Amersfoort. Aan de kwaliteitsmonitor werkten elf provincies mee. De score is een halve ster meer dan in 2017, toen werd Limburg bekroond met 4 sterren. Een mooie opsteker voor de inspanningen aan het Limburgse fietsnetwerk en belangrijk voor het imago van Limburg als fietsprovincie.

De kwaliteitsmonitor is een benchmark die regio’s moet prikkelen om het recreatieve fietsen in Nederland op een hoog niveau te houden en/of naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. De monitor verschijnt elke twee jaar en wordt gepresenteerd door het Landelijk Fietsplatform. De credits voor de Limburgse kwalificatie van 4 ½ ster zijn voor het Routebureau Noord- en Midden-Limburg en het Routepunt Zuid-Limburg. In Limburg vervullen beide Routebureaus een belangrijke rol daar waar het gaat om coördinatie van controle, onderhoud en beheer van alle bewegwijzerde fiets-, wandel-, mountainbike-, ruiter- en menroutes. Beide partijen zijn een belangrijk aanspreekpunt voor gebruikers van routenetwerken; ze denken mee over nieuwe ontwikkelingen en grensoverschrijdende mogelijkheden.

Alle partijen zijn verheugd dat de gezamenlijke inspanningen in de afgelopen twee jaren hebben geleid tot deze mooie waardering voor het fietsroutenetwerk in Limburg. De Provincie Limburg stimuleert het fietsen, zowel voor inwoners als bezoekers. Fietsen is niet alleen gezond, maar kan ook een financiële besparing opleveren, naast een milieuvoordeel. Ook de komende jaren blijft er aandacht voor een gezond fietsroutenetwerk en voor meer mensen op de pedalen!

Nu de Langeafstand Fietsroutes (LF-routes) vooral bedoeld voor fietsvakanties landsdekkend zijn (knooppuntroutes), worden nieuwe mogelijkheden gezocht voor themaroutes ofwel icoonroutes.

De focus ligt nu op tien nationale ‘icoonroutes’. Limburg is erg trots dat één daarvan, de LF Maasroute, de eerste icoonroute van Nederland is. De LF Maasroute werd op 25 april 2019 officieel geopend en maakt onderdeel uit van de Internationale Maasfietsroute (IMF, geopend in 2012). De IMF is een prachtige, afwisselende route waarmee van bron tot monding de Maas kan worden ‘afgefietst’. Een route van ca. 1000 km lang, die naast Frankrijk en België ook heel Limburg doorkruist. Limburg kijkt verder dan haar landsgrenzen en schuwt geen internationale projecten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.