22 Augustusstraat herinnert aan razzia in Molenbeersel

Molenbeersel

Op 22 augustus is het exact 75 jaar geleden zijn dat er in Molenbeersel een bloedige razzia plaatsvond waarbij vier mensen ter plekke werden geëxecuteerd. Vijf anderen werden opgepakt en stierven later in Duitse concentratiekampen. Om dat blijvend te herdenken, zal een nieuwe straat binnen het gestarte verkavelingsproject in Molenbeersel de toepasselijke naam ’22 Augustusstraat’ krijgen.

Donderdag 22 augustus zal de straat officieel onthuld worden. Het idee om aan deze gebeurtenis een blijvende gedachte te schenken, kwam van Timmie van Diepen. “Mijn betovergrootvader Lambert Dirkx en overgrootvader Willem Dirkx werden er in hun huis doodgeschoten door de Sipo-SD (Sicherheitspolizei-Sicherheitsdienst) onder leiding van de beruchte Max Günther. De drie broers van Willem – Albert, Henri en Jaak – werden opgepakt en gedwongen om de aangehouden partizaan Mathieu Swennen op te hangen aan de elektriciteitspaal tegenover hun huis”, zo vertelt Timmie van Diepen die het voorstel in de gemeenteraad ter sprake bracht.
In totaal stierven er op enkele minuten tijd vier mensen. “Vijf anderen werden aangehouden en kwamen alle vijf om het leven door de ontberingen en mishandelingen in Duitse concentratiekampen”, zo vervolgt Timmie van Diepen.

De nieuwe woonwijk, tegenover de Fosheistraat in Molenbeersel zal als straatnaam 22 Augustusstraat krijgen, om blijvend de dag uit 1944 te herdenken. “Donderdag 22 augustus om 15.00 uur wordt de straat ingehuldigd en aansluitend is er een receptie”, zo besluit Van Diepen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *