22 Augustusstraat in Molenbeersel als blijvende herinnering geopend

In Molenbeersel is donderdag 22 augustus de 22 Augustusstraat geopend. De straat ligt in de nieuwbouwwijk vlakbij de Scheurestraat en de Schurenbeemdstraat. De naam herinnert aan 22 augustus 1944 toen bezettende militairen en gestapo’s in Molenbeersel een wilde beschieting inzetten. Hierdoor stierven vier mensen.

Het idee voor de straatnaam kwam van Timmie van Diepen. “Mijn betovergrootvader Lambert Dirkx en overgrootvader Willem Dirkx werden er in hun huis doodgeschoten door de Sipo-SD (Sicherheitspolizei-Sicherheitsdienst) onder leiding van de beruchte Max Günther. De drie broers van Willem – Albert, Henri en Jaak – werden opgepakt en gedwongen om de aangehouden partizaan Mathieu Swennen op te hangen aan de elektriciteitspaal tegenover hun huis”, zo vertelt Timmie van Diepen die het voorstel in de gemeenteraad ter sprake bracht.

In totaal stierven er op enkele minuten tijd vier mensen. “Vijf anderen werden aangehouden en kwamen alle vijf om het leven door de ontberingen en mishandelingen in Duitse concentratiekampen”, zo vervolgt Timmie van Diepen.

In Molenbeersel was niet veel bekend van deze geschiedenis. Het idee om de geschiedenis levend te houden vond dankzij het initiatief van Van Diepen, gehoor bij de Kinrooise gemeenteraad. De straatnaam werd onthuld door burgemeester Jo Brouns evenals een plaquette met meer informatie. “Het is nu exact 75 jaar geleden en ik ben fier dat op deze wijze de geschiedenis levend gehouden wordt”, aldus Timmie Van Diepen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *