Steven en Saskia in de ban van obstakellopen


Steven Janssen (34) en Saskia Dinjens (34), een koppel uit Opoeteren, zijn al enkele jaren in de ban van obstacle course racing, Bij obstacle course racing leg je een parcours zo snel mogelijk af en moet je onderweg verschillende hindernissen overwinnen. Denk hierbij aan moeilijk begaanbare paden of lange beklimmingen. Het koppel reist heel de wereld af om races te lopen, in 2017 stonden ze onder meer op het WK in Canada . “Een uit de hand gelopen hobby dus”, lacht het koppel.
“Wij kiezen meestal voor bergachtige gebieden om onze races te lopen want dat maakt het natuurlijk uitdagender”, zeggen Steven en Saskia “We besteden gemiddeld 10 tot 12 uur per week aan de trainingen (hardlopen, hoogtemeters maken en natuurlijk krachttraining). We zijn momenteel een eigen obstakelparcours aan het bouwen in onze tuin waar we in de toekomst les willen geven en ook de mogelijkheid willen bieden om vrij te trainen. We volgen een cursus personal training en zijn bezig met de opstart van onze eigen bootcamp (Fit&Strong Bootcamp), Steven is hierin al gediplomeerd instructeur.”
“Dit jaar waren onze hoogtepunten de Spartan Ultrabeast in Andorra, een wedstrijd van maar liefst 51 km, met 4.000 hoogtemeters en meer dan 60 obstakels. Deze wedstrijden lopen meestal niet mooi over de paadjes, maar over rotsen, skipistes en door door het bos. De specifieke training hiervoor werd ruim een halfjaar van te voren aangevat. Zo gingen we minstens eenmaal per week hoogtemeters trainen op de plaatselijke mijnterril. Ook werden de duurlopen langzaam opgevoerd qua lengte. Bij inschrijving werd er meegedeeld dat het niet abnormaal was dat er een groot aantal deelnemers de cut-off tijden niet zou halen gezien dit een zware wedstrijd was. We waren gelukkig op alle controlepunten ruim binnen de vooropgestelde cut-off tijden.”
Saskia won deze wedstrijd in haar leeftijdscategorie, Steven haalde ook een mooie 6e plaats. “Hiermee zijn we beiden gekwalificeerd voor het WK Ultra van Spartan later dit jaar in Zweden. Helaas zijn de kosten van zo’n WK erg hoog en gaan we hieraan niet kunnen deelnemen.”
“Twee weken later volgde het Europees kampioenschap van Spartan in de Dolomiten (Italië), hiervoor hadden we ons vorig jaar al gekwalificeerd. Deze ging over 22 km en had 1.500 hoogtemeters. De Ultra van 2 weken ervoor was duidelijk voelbaar, dus was het vooral genieten van de mogelijkheid om hier te mogen deelnemen.”
“Ten slotte zijn we begin augustus afgereisd naar Roemenië om daar in Poiana Brasov (Transsylvanië) deel te nemen aan een Spartan Trifecta weekend. Dit bestaat uit de 3 bekende afstanden van Spartan races: Sprint (6,5 km met een 22 hindernissen), Super (14 km met een 26 hindernissen), en de Beast (22 km met een 32 obstakels). Ook dit was een zware race met veel hoogtemeters (1700 hoogtemeters op de Beastafstand, 1100 op de Super en 460 op de sprint). Dus ook geen gemakkelijk loopje. Ook hier eindigden we beiden hoog in onze leeftijdscategorieën.” Saskia haalde tweemaal het podium (2de op de Beast en 3de op de sprint, op de super een 4de plaats). Steven behaalde tweemaal een 6de plaats en een 7de plaats in zijn categorie.
“Ondertussen trainen we verder voor de wedstrijden van het najaar en hopen we dat onze bootcamp goed in de smaak valt bij de lokale sporters die lekker in de buitenlucht aan hun conditie willen werken.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *