Aanvulling op het captatieverbod door bloei blauwalgen

Door het warme weer van de afgelopen dagen neemt de kans op bloei van blauwalgen toe, vooral op stilstaand of traag stromend water. Op 23 en 24 juli werden op het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo blauwalgenbloeien waargenomen.

Blauwalgen vormen een potentieel risico voor de volksgezondheid en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk bij besproeiing hinderlijk kan zijn voor omwonenden. Blauwalgen kunnen o.a. huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Hierdoor is alle contact met besmet water door mens en dier te vermijden.
Uit een vorige analyse van de staalname door VMM bleek dat het ging om een potentieel toxische blauwalgenbloei op het kanaal Bocholt-Herentals, maar om een een niet-toxische groenalgengroei op het kanaal naar Beverlo.

Na een nieuwe staalname en bevestiging van de potentieel toxische variant blauwalgen, nam de gouverneur vandaag een bijkomend besluit dat onmiddellijk is ingegaan op woensdag 21 augustus. Hierdoor geldt er nu een captatie- en recreatieverbod op het hele kanaal naar Beverlo en het hele kanaal Bocholt-Herentals.

De volgende beperkingen gelden aanvullend op het eerdere captatiebesluit:
In een straal van 100m rond de drijflaag mag er geen water meer gecapteerd worden voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee;
mag er geen zachte recreatie meer plaatsvinden.

Daar waar het besluit van 26 juli enkel van toepassing was op het kanaal Bocholt-Herentals, heeft het besluit van 21 augustus ook betrekking op het hele kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Limburg.

Zijn momenteel betrokken: Lommel, Bocholt, Hamont-Achel en Pelt. Het besluit van 21 augustus heeft enkel een bijkomende impact op de gemeente Leopoldsburg aan Limburgse zijde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.