Vogelschieten bij Sint Joris Kaulille

Op zondag 25 augustus organiseerde schutterij Sint Joris uit Kaulille de jaarlijkse vogelschieting aan de Schuttekamer. Er werd gestreden om de titels van koning, dorpskoning en jeugdkoning.
Eerst stapte de schutterij naar de kerk voor de eucharistieviering, opgeluisterd door de vendeliers en de drumband van de schutterij. Vooraleer de gildebroeders en -zusters aan de traditionele gildemaaltijd mochten aanschuiven, trakteerde de uittredende koning Kris Kerkhofs met een receptie.

Na de gildemaaltijd marcheerde de schutterij drie maal rond de schietboom om alle onheil tijdens de vogelschieting te bezweren. De vogel werd dan door de vaandrig met hulp van de dekens, op de schietstang geplaatst. De nieuwe leden, de hele familie Haegdons, werden onder de vlag gedraaid door de vaandrig en zo werden ze officieel opgenomen in de schutterij. Dan werd Roel Plessers gevierd om zijn 25 jaar lidmaatschap van de schutterij en kapitein Jos Bloemen werd gevierd voor 25 jaar voorzitter.

Daarna kon de strijd om de koningstitel beginnen. Na 94 schoten kon vendelier en jubilaris Roel Plessers het laatste stukje naar beneden halen. Na de gebruikelijke huldiging van de nieuwe koning werd een nieuwe vogel op de schietboom geplaatst en konden de dorpsgenoten proberen de titel van dorpskoning(in) binnen te halen. Uiteindelijk was Arno Bussels van de Lillerbaan de gelukkige. Hij volgde zo zijn kersverse schoonzoon op als dorpskoning. Bij de jeugd deed Carlot Ooms, op het laatste kinder-OLS nog koningin van de kinderschutterij en lid van het zestal, de vogel naar beneden tuimelen en dus mag ze een jaar de titel van jeugdkoningin dragen.

Foto: Jos Bloemen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *