'Blieve Vertèlle' herdenkt de bevrijding in de regio

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de regio werd bevrijd na de Tweede Wereldoorlog. Thorn werd vanuit Kessenich bevrijd. De oorlog begon voor Thorn pas echt – ná de bevrijding in 1944 – toen het Witte Stadje in de vuurlinie kwam te liggen.

In het museum ‘Het land van Thorn’ vertellen twaalf mannen en vrouwen uit Thorn hoe zij de bevrijding als kind hebben beleefd. Het zijn indrukwekkende persoonlijke getuigenissen, samengesteld tot korte videoverhalen. Persoonlijke voorwerpen ondersteunen hun vertellingen.

Kinderen uit onze grensregio laten aan de hand van werkstukken met als onderwerp ‘Vrijheid 2019’ zien hoe zij hun vrijheid anno nu beleven. Deze beeldcollages, schilderijen en sculpturen worden in het museum geëxposeerd. Een deskundige jury kiest de drie meest originele kunstwerken. Hieraan is een prijs verbonden.

De buitententoonstelling bestaat uit een wandeling door de historische kern van Thorn.
De route neemt de bezoeker mee naar plekken, die het verhaal vertellen van de burgers uit Thorn en de bevrijders, de Brigade Piron, in 1944. Met foto’s en korte verklarende teksten worden de gebeurtenissen op informatieborden zichtbaar gemaakt. De wandelroute kan gevolgd worden aan de hand van een routekaartje.

‘Blieve Vertèlle’ is te zien vanaf 22 september 2019 t/m 10 mei 2020 in het Gemeentemuseum ‘Het land van Thorn’.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *