Laatste huifkartocht sluit Smokkelmarkt af

 

Zondag 1 september reed de huifkar een laatste maal doorheen het gebied Negenoord in Stokkem. Het was meteen ook het einde van de jaarlijkse smokkelmarkten, welke dit jaar voor de vijftiende keer tijdens de juli- en augustuszondagen, georganiseerd worden.

Het stadsbestuur, organisator, glunderde. Op één dag na werd de Stokkemer smokkelmarkt gezegend met uitzonderlijk mooi weer. Duizenden hebben tijdens die twee maanden de weg naar Stokkem ingeslagen. Bezoekers van ver over de provinciegrens heen voelen zich thuis in de stad der mandenvlechters. Zo kennen we een ‘vaste’ bezoeker die elk jaar twee of driemaal van Zeebrugge naar Stokkem afzakt.

Behalve die ene zondag, 19 augustus, was het ‘koppenlopen’. Het water viel met bakken uit de hemel. ’Geen weer om een hond door te jaren’, zegt het volksgezegde. Of toch? Slechts twee handelaars bouwden hun stand op en merkwaardig, ze deden die dag goede zaken. Een optimist bekeek het met humor. ’Een unicum, dat mag vermeld worden’, klonk het aan menig toog.

Het is moeilijk te achterhalen waarom men spontaan en massaal naar Stokkem afzakt. Men heeft er maar één woord voor: de gezelligheid. De smokkelmarkt doet denken aan de gouden periode van de half-oogstbraderie van destijds. De hele regio was op het gebeuren in Stokkem afgesteld.

De schouder-aan-schouder leunende gebouwen, de historische verworvenheden en traditie zijn moeilijk te evenaren.
Het marktbeeld wordt belichaamd door handelaars die luidkeels hun producten aanbieden en bezoekers, die zich wringend en friemelend verplaatsen van de ene stand naar de andere.

‘Aanbieden en kopen’ is de essentie van een markt, de animatie doet de rest. Elke zondag waren er activiteiten die iedereen aanspraken.
Fanaten van oude auto’s vonden hun gading op de oldtimershow. Liefhebbers van kunst en folklore bleken ogen te kort te hebben om de knepen van de wissenvlechter, de kleiboetseerder of de garenklosser te volgen. De bezoekers kregen het gezelschap van de drie Stokkemer reuzen, die op hun beurt het markttraject meermaals afwandelden.

Het is niet te bepalen welke zondag dé hoogdag was. Het waren allemaal topdagen en daarmee is het iedereen eens.
Moe gewandeld? Geen nood. De horeca-uitbaters hadden extra zitjes gecreëerd. Aan het Tugelaplein kon uitgeblazen worden bij aangename blaasmuziek en dansdemonstraties.

De Kunstkring organiseerde met Promo in het stadhuis een erg actuele tentoonstelling: ‘De Maas, dijken of wijken’. De bezoekers gaven veel aandacht aan de oever- en dijkwerken die in volle uitvoering zijn.

Om het rumoer van de markt te ontvluchten, bezochten 250 geïnteresseerden per huifkar het natuurgebied Negenoord.

Foto: Jean-Pierre Yzermans

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *