Bijzondere expositie met herinneringen van Thornse mensen die ‘Blieve Vertèlle’

Dertien jaar is Theo Adams uit Thorn als hij op 25 september 1944 plotseling letterlijk tussen twee vuren komt te staan. Samen met zijn broer haalt hij melk en eieren bij boerderijen in Hunsel en Stramproy. Maar op de terugweg staan ze plotseling oog in oog met Belgische gevechtswagens. Ze banen zich tussen de schietende Belgen en Duitsers door een weg naar huis. De eieren sneuvelen, maar Theo en zijn broer komen heelhuids thuis.
“Daar hebben we de boodschappen uitgeladen en gingen we over tot de orde van de dag”, vertelt Adams 75 jaar na dato. Het is te zien en te horen tijdens de bijzondere expositie Blieve Vertèlle die op 22 september van start gaat in Gemeentemuseum Het Land van Thorn.

Het verhaal van Adams is één van de in totaal twaalf bijzondere herinneringen die het museum optekende uit de mond van inwoners die de bevrijding van dichtbij hebben meegemaakt. Museumbezoekers kunnen geluidsfragmenten van de interviews beluisteren, zien indringende portretfoto’s van deze bijzondere Thornenaren en zien spullen die de kinderen van toen hun hele leven bewaarden als herinnering aan oorlog en bevrijding in Thorn.

Daar blijft het niet bij. De verhalen zijn verwerkt in een bijzonder magazine dat een dezer dagen gratis in elke brievenbus van het Witte Stadje valt. En het museum gaat zelfs de straat op. Op informatiepanelen in het dorp kunnen bezoekers en inwoners zien wat zich tijdens oorlog en bevrijding heeft afgespeeld

De officiële opening van deze bijzondere expositie vindt op zondag 22 september om 12.00 uur plaats in de kerk van Thorn. Na afloop van de officiële start, gaat het gezelschap naar het museum aan de Wijngaard om het prachtige eindresultaat te bekijken. In de oude kern wordt die hele dag onder leiding van de Stichting Herdenking Bevrijding Thorn de bevrijding gevierd met muziek, toneel en Thornse gezelligheid.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *