Pleintje in Maaseik krijgt de naam 'Bevrijdingsplein'

75 jaar geleden kwam er een einde aan de Duitse bezetting in Maaseik. Op 22 september 1944 arriveerde een patrouille van de Brigade Piron in de stad. Het waren de eerste geallieerde soldaten. De Brigade Piron, die later omgevormd werd tot ‘Bataljon Bevrijding,’ bracht niet alleen vrede in onze regio, maar bevrijdde ook delen van de Normandische kust en ze nam deel aan de bevrijding van Nederland.

Om stil te staan bij deze speciale verjaardag, zijn er in de loop van september tal van activiteiten.

Nog tot 11 november is de Expo 75 jaar vrede op het Bevrijdingsplein, Mgr. Koningsstraat. De toegang hier is gratis.

Op woensdag 18 september om 15.00 uur krijgt het pleintje aan de kruising van de Eikerpoort en de Monseigneur Koningsstraat de naam ‘Bevrijdingsplein’. Dit wordt feestelijk ingehuldigd.

Later op de dag, om 16.55 uur, vindt op de Markt van Maaseik de parade plaats met opstelling van enkele pantserwagens en twee pelotons van het Bataljon Bevrijding-5de Linie aangevuld met twee pelotons van de Vliegbasis van Kleine Brogel. Dit jaar wordt immers ook 50 jaar peterschap Maaseik-Vliegbasis Kleine Brogel gevierd.

Om 17.15 uur is er een ‘Fly over’ van twee F-16’s voorzien.

Vanaf 16 september tot 19 september kan je in het Woonzorgcentrum aan de Sionstraat 21 te Maaseik, gratis de tentoonstelling over de Brigade Piron/Bataljon Bevrijding-5de Linie bezoeken.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *