Het nieuwe België na 1830 en de gevolgen voor Kinrooi

 
Grenspaal grens Maas

Na de septemberdagen van 1830 werd het nieuwe België door de Grootmachten erkend als een onafhankelijk land. De voorwaarden waren voor koning Willem I vernederend en dus onaanvaardbaar. Hij zorgde voor een degelijk leger en viel België binnen. Het slecht geleide en ongeoefend Belgisch leger werd in de pan gehakt en slechts met druk van Engeland en militaire hulp van Frankrijk rechtgehouden. Over de gevolgen voor Kinrooi zal Thieu Wieërs dinsdag 15 oktober in de bibliotheek van Kinrooi een uiteenzetting geven.

Internationaal werd in 1830 op een nieuw verdrag afgesloten, het verdrag der XXIV artikelen. Dit was voor koning Willem I veel voordeliger. Wat ons betreft kreeg hij o.a. de helft van Limburg.

Maar ook deze nieuwe voorwaarden konden hem niet voldoen. Dit bleef zo tot 1838 toen hij verklaarde het toch goed te keuren. Dit gebeurde dan ook officieel op 19 april 1839, dit jaar dus 180 jaar geleden. In de praktijk werd nog vier jaar onderhandeld over het precieze verloop van de grens.

Vooral de grens tussen Molenbeersel en de Maas veroorzaakte grote problemen. Op papier was die grens een rechte streep maar na vier jaar werd het voor Molenbeersel een kronkellijn.

Thieu Wieërs legt in zijn uiteenzetting uit hoe alles verliep op dinsdag 15 oktober vanaf 19.30 uur in de bibliotheek van Kinrooi. De entree is gratis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.