Lied over Limburgs vrouwenverzet in de Tweede Wereldoorlog

 

Op 2 september a.s. verschijnt het nummer ‘Zie’. Een lied dat gaat over vrouwenverzet in de Tweede Wereldoorlog. Ylka Kolken heeft dit lied samen met Gé Reinders geschreven ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding Limburg.

Het lied gaat over Nelly Eymael, die achttien jaar was toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze besloot het verzet in te gaan. Dankzij haar konden vele Joodse gezinnen, waaronder veel kinderen, onderduiken.

Dit verhaal raakte Ylka omdat zij zich afvroeg of zij hetzelfde zou doen op die leeftijd in zo’n situatie.

In het lied bezingt ze twee personen die Nelly geholpen heeft. Meyer Tugendhaft die op 10 verschillende locaties in Limburg ondergedoken heeft gezeten en Eva Salmang die samen met haar gezin tegenover haar eigen huis verscholen zat.

Het nummer is een ode aan alle vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ylka Kolken zegt hierover: “Vreemd dat er zo weinig eer is gegaan naar de vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.” De titel van het lied betekent ‘Zij’ in het Limburgs.

Het nummer is een onderdeel van het project Jong Bevrijd dat ze het komend jaar op diverse scholen in Limburg zal uitvoeren.

Vanaf 2 september is de clip te bekijken op YouTube en Facebook. Het lied ‘Zie’ is al te vinden op Spotify en Apple Music (Ylka – Zie). Het lied wordt door Gé en Ylka uitgevoerd tijdens het programma 75 jaar bevrijding: Limburg van de NOS op zaterdag 14 september.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.