Lokale Helden van Kinrooi staan centraal tijdens Week van de Duurzame Gemeente

Van 18 tot 25 september doet Kinrooi mee aan de Week van de duurzame gemeente. Kinrooi wil haar steentje bijdragen aan de strijd tegen de klimaatopwarming, maar de gemeente maakt ook werk van een duurzame en sociale gemeente om in te wonen. Dat is waar de SDG’s over gaan.

SDG staat voor Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoestellingen. Het is een lijst van 17 doelstellingen die van de aarde een betere plek moet maken tegen 2030. Organisaties en vrijwilligers die zich daarvoor engageren, zet het gemeentebestuur dan ook graag in de kijker als ‘lokale held’!”

Het gaat om de vrijwilligerswerking van Woonzorgcentrum Zorgvlied in Molenbeersel, het Repair Café Kinrooi, het project Mooimakers, de Gemachtigd Opzichters, het Rode Kruis Kinrooi, Agropolis en Botel Ophoven.

De vrijwilligerswerking in woonzorgcentrum Zorgvlied bestaat 25 jaar. Met zo’n 120 mensen staan de vrijwilligers steeds klaar om de bewoners te helpen: bij maaltijden, tijdens de bardienst of als begeleider bij de vele activiteiten. Ze zorgen ook voor mooie decoratie en vooral voor meer persoonlijke aandacht. Door de vrijwilligerswerking wordt de betrokkenheid van de bewoners bij de buitenwereld verhoogd en dat stimuleert hun gevoel van eigenwaarde. Kortom de vele vrijwilligers dragen bij aan het geluk van de bewoners. Dit is tevens aangenamer voor familieleden, personeel en bezoekers. Het geluk van de bewoners straalt ook af op de vrijwilligers zelf, het heeft een wederzijdse werking. De vrijwilligers ervaren hun werk als aangenaam, positief en zinvol.

De vrijwilligers van het Repair Café gaan voor recyclage, sociale contacten, laagdrempelig voor alle klassen met hun grote inzet van allerhande gratis herstellingen, bij een hapje en een drankje.

Mooimakers zijn vrijwilligers die op regelmatige basis bepaalde straten en/of pleinen ontdoen van het zwerfvuil. Zij ruimen op regelmatige basis rondslingerende peuken, blikjes, verpakkingen, … op
De groep gemachtigd opzichters zijn dagelijks in weer en wind bezig zijn om de kinderen veilig van en naar school te begeleiden.

Botel Ophoven is een unieke locatie voor een unieke beleving. Puur en duurzaam onthaasten op het water. Ze zijn de trotse houders van maar liefst 4 Green Keys (Green key is een internationaal ecolabel voor toerisme en recreatie voor verschillende categorieën). Tevens werken ze samen met verschillende lokale verenigingen.

De vrijwilligers van het Rode Kruis Kinrooi staan altijd paraat voor de bevolking. Dit op evenementen, bloeddonaties, leergangen, incidenten, uitleenmaterialen enz.. Ze doen dit volledig op vrijwillige basis.

Agropolis heeft als doelstelling om mee vorm te geven aan de land- en tuinbouw van de toekomst. Dit doen ze enerzijds door het huisvesten van bedrijven actief op vlak van innovatie en verduurzaming in land- en tuinbouw. Anderzijds trachten ze kennis te verzamelen en deze vervolgens als bron van inspiratie ook te verspreiden in de sector.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.