Tekeningen van Oud-Maaseik duiken op in Wenen

Jan de Beijer tekende in 1740 van Maaseik enkele portretten. Per toeval ontdekte Maaseikenaar dr. Stan Hendrickx er drie in de befaamde Albertina in Wenen.

Uit de tekeningen valt op te maken dat de Markt van Maaseik er toentertijd compleet anders uit zag.

Hendrickx heeft er een voordracht over gemaakt en zal die op donderdag 17 oktober om 20.00 uur brengen in Brasserie De Beurs in Maaseik.

Afbeeldingen van Maaseik die voor het midden van de 19de eeuw dateren zijn bijzonder zeldzaam. In vergelijking met steden van hetzelfde belang is weinig geweten over het uitzicht van de stad in het verleden. De belangrijkste informatiebron is het geschilderde stadszicht uit 1672 dat in het museum bewaard wordt.

Alhoewel alle gebouwen individueel worden afgebeeld gebeurde dit natuurlijk op een kleine schaal. Maar voor de belangrijkste gebouwen zoals de kerken, kloosters, het gewanthuis en de stadspoorten is de uitwerking opvallend gedetailleerd. Daarnaast was voor de 18de eeuw enkel een gravure van Remacle Leloup gekend met een panorama van de stad en een tekening van de Eikerpoort door Jan de Beijer (1703 – ca. 1780). Die laatste wordt in Roermond bewaard en meerdere auteurs die ze gebruikt hebben om de geschiedenis van Maaseik te illustreren dachten dat Jan de Beijer een kunstenaar uit Roermond was.

Aangezien van zijn hand in Roermond geen andere tekeningen van Maaseik zijn, hebben ze niet verder gezocht. Jan de Beijer was echter één van de belangrijkste tekenaars van zichten uit zijn tijd, met een totale productie van minstens 2000 tekeningen. De overgrote meerderheid daarvan maakte hij in Nederland en het grensgebied in Duitsland, waarvan erg veel in Amsterdam en Utrecht. Maar in de zomer van 1740 volgde hij de Maas tot in Namen en kwam toen ook in Maaseik. Daar maakte hij niet alleen de reeds gekende tekening van de Eikerpoort, of Roermonder poort zoals ze toen genoemd werd, maar ook nog twee andere tekeningen die nu bewaard worden in Leiden en Wenen.

Eén daarvan is een bijzonder interessant zicht op de Markt waardoor heel wat gegevens in vraag gesteld worden die in Maaseik tot nu toe als vaststaand werden beschouwd.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door redactieleden van De Maaseikenaar en de Pater Sangerskring Maaseik. Vooraf aanmelden is gewenst.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *