Geen 'week van het Nederlands', maar 'Nederlands het hele jaar door' binnen Noord-Limburg!

Tijdens de Week van het Nederlands, van 5 tot en met 12 oktober, zet Taalunie vzw alle activiteiten in de kijker die de Nederlandse taal promoten. Een ideale gelegenheid voor Welzijnsregio om onze Nederlandse taal- en- oefenkansen in de verf te zetten.

Denken we maar aan de wekelijkse conversatiegroepen in verschillende gemeentes, een theatervoorstelling voor anderstaligen, zomertaalbaden voor jong en oud, oefenkansen in het asielcentrum, moedergroepen, ontmoetingswandelingen, … Investeren in taal is belangrijk want taal is de sleutel naar integratie. Het opent deuren naar tewerkstelling, wonen, sociale integratie, en zo veel meer.

Jaime, een 20-jarige asielzoeker die nu in het Parelstrand in Lommel verblijft, kan dit alleen maar beamen: “Nederlands leren is zo belangrijk! Als we een basiskennis hebben, kunnen we naar de winkel gaan, praten met mensen, betalen op de bus en zo veel andere zaken…. De vluchtelingen in het asielcentrum hebben heel veel tijd. Daarom is het fijn dat vrijwilligers ons helpen deze tijd in te vullen met het leren van de taal. Dankzij hen kan ik al een beetje Nederlands, nog voor ik kan starten met de lessen. Wij zijn de vrijwilligers dan ook heel dankbaar voor de steun en hulp. Zij doen dit met heel veel passie”

Maar zelfs voor mensen die al een tijdje in België wonen, blijven oefenkansen belangrijk. Rasha Haroun uit Syrië, intussen 3 jaar in België, vertelt: “Toen ik pas in België was, vond ik Nederlands niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je veel kan oefenen. Gelukkig hadden wij een fijne buurvrouw die regelmatig bij ons op bezoek kwam om samen Nederlands te praten. Nu praat ik ook met vrijwilligers en wil ik graag vrijwilligerswerk gaan doen. Een goede tip om Nederlands te oefenen? Lees de krant, luister naar de radio en kijk TV in het Nederlands! Zeker kinderprogramma’s zijn ideaal! Zelf spreek ik met mijn kinderen Arabisch. Zij spreken op school al de hele dag Nederlands en ik vind het belangrijk dat zij hun eigen taal ook goed kennen. Mijn kinderen helpen mij wel als ik fouten maak of woorden niet ken in het Nederlands, dus dat is heel handig!”

Anderstaligen die het Nederlands voldoende beheersen, kunnen zelfs andere nieuwkomers helpen om de taal te leren! Zo breiden ze hun persoonlijk netwerk verder uit.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *