Woningstichting St. Joseph staat op tegen woningnood

Welkom thuis

Meer dan 180 woningcorporaties dienen vandaag bezwaar in tegen de verhuurderheffing, een extra belasting op sociale huurwoningen die woningcorporaties betalen naast andere belastingen. Zij willen de 1,7 miljard aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de staat inzetten voor de volkshuisvesting. Ook Woningstichting St. Joseph uit Stramproy doet mee aan deze actie.

In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. Ook in Limburg zijn de wachtlijsten voor sociale huur te lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden. Daarnaast is dit geld van de huurders nodig om de woningen te onderhouden en verduurzamen.
Woningstichting St. Joseph ontving als kleine corporatie al een aanslag van €351.262,–. Sinds de invoering van de heffing in 2015 is op deze manier bij St. Joseph €1.610.000,– in de staatskas verdwenen.

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt. De paradox van de Wet Verhuurderheffing is ook dat deze, zo is in de wet te lezen, bedoeld is om de woningmarkt beter te laten functioneren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de heffing juist een tegengesteld effect heeft, namelijk extra verstoring van de woningmarkt. En toch blijft de heffing in stand.

Dus maken de woningcorporaties principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt. Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *