Mariafeesten Bree 2021 in volle voorbereiding

 

Het lijkt misschien nog ver weg, maar anderhalf jaar voor de start wordt er intens gebrainstormd om het programma van het ‘Mariaal jaar’ in Bree vorm te geven. Dit maakt de Breese gemeenschap maar één keer om de 25 jaar mee.

Het is een omvangrijk project, maar langzamerhand begint het programma een invulling te krijgen. De laatste maanden zocht de organisatie vooral naar verbinding met diverse verenigingen en scholen. Ze stelden daarom de visie en het concept van de 25-jaarlijkse Mariafeesten op meerdere plaatsen voor. Zeven werkgroepen zijn actief bezig rond zeven thema’s. Bijkomend neemt ook een groep medewerkers de Public Relations op zich en kan men rekenen op een groep met handige handen. Dit is de rode draad waar men het programma rond opbouwen: Maria, toen en nu; Een blik op Maria; Op weg met Maria; Op de (klem)tonen van Maria; Bidden met Maria; Maria, ook voor jou; Maria graag gezien
.
In elk van deze thema’s werkt men meerdere activiteiten uit waarin de hoofddoelen centraal staan. Enerzijds is dat Mariadevotie, en anderzijds de theologie rond Maria bij de mensen brengen. De echte devotie, het geloof in Maria actief willen beleven, dat is vandaag de dag nog altijd erg aanwezig bij jong en oud. De organisatoren merken heel goed bij de voorbereidingen hoe mensen erg enthousiast worden dat er een concreet project is om die devotie te kanaliseren. Ook in de kunst en de literatuur neemt Maria meer en meer een vooraanstaande plaats in. Maria is in alle opzichten een bijzondere vrouw.

In het Mariaal jaar zal voor elke leeftijdsgroep en voor elk wat wils in het programma opgenomen worden. Men denkt op dit moment aan activiteiten zoals lezingen met inhouden als Onze-Lieve-Vrouw van zeven weeën, concerten, dans, beweging, woordkunst, vertelavonden, tentoonstellingen, avondgebed, geloofsavond, zoektocht langs alle Mariakapellen die Groot-Bree rijk is, zangnamiddag, te gast bij Maria in de woonkernen, art project voor scholen, actualisering van de zeven smarten, Maria overal in de wereld enzovoort.

De Mariafeesten concentreren zich op een klein half jaar. Het Mariaal jaar zal symbolisch starten op 25 maart 2021, Maria Boodschap, met als hoogtepunt op 15 augustus 2021, Tenhemelopneming van Maria. 15 augustus 2021 zal een belangrijk hoogtepunt vormen waarin de beleving van de bezoekers centraal staat. De organisatoren werken met een formule waarbij elke bezoeker uit een ruim aanbod zijn eigen programma kan samenstellen.

Foto: Françine Drijkoningen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *