Kunstenaar Hester van Tongerlo in De Annex met (E)ethisch


De Annex presenteert vanaf donderdag 17 oktober het werk van Hester van Tongerlo (1991, Weert) onder de titel (E)ethisch. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 24 november en is gratis toegankelijk. De Annex is gevestigd aan de Meikoel 3 in Weert. De openingstijden zijn woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 11.00 tot 17.00 uur. Koopzondagen 14.00 tot 17.00 uur.
Hester van Tongerlo is afgestudeerd aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. Nadat ze de kunstacademie heeft afgerond, verhuisde ze naar Nederweert-Eind, terug naar de plaats waar ze is opgegroeid. Hester is opgegroeid in een landelijke omgeving, met dieren en moestuinen om haar heen, die verzorgd moesten worden: kalfjes voeren met opa en oma, planten in de moestuin water geven, eieren rapen bij de kippen en de restjes van het avondeten naar de varkens brengen.
Zodoende heeft Hester de verwerking van voedsel en met name van vlees van zeer nabij en in zijn meest directe vorm leren kennen. Koeien werden verkocht, kippen en varkens werden voor eigen gebruik geslacht door familieleden en de groenten kwamen uit eigen tuin. Het beschikbare eten werd verdeeld onder de hele familie.

Door de jaren heen raakte Hester steeds verder verwijderd van deze directe band met de voedselproductie. De koeien en varkens waren op een gegeven moment allemaal verkocht en daardoor kwamen vlees en zuivel steeds vaker uit de supermarkt. Het hele verwerkingsproces verdween langzamerhand helemaal naar de achtergrond.

Tot op dit moment heeft Hester nog steeds hele mooie herinneringen aan deze periode en ze zou die graag opnieuw willen ervaren. Maar hoe verhouden deze herinneringen zich tot wie ze nu is? Vervaagt de oude emotionele band met de voedselproductie door de jaren heen of is deze nu nog net zo sterk als in haar herinnering? Zijn oude emoties vanuit herinneringen weer opnieuw op te roepen door de omstandigheden van toen na te bootsen? En hoe gaan we om met de ethiek van onze huidige voedselbereiding?

Voor de expositie in De Annex creëerde Hester een installatie die de gehele tentoonstellingsruimte beslaat. In dit werk is Hester op zoek gegaan naar haar herinneringen -en de bijhorende emoties- met betrekking tot het productieproces van voedsel, meer specifiek dat van vlees. Met onze huidige manier van voedselproductie in gedachten zocht ze naar de meest eerlijke en pure vorm van dat proces. Voor haar is dat een jager en zijn prooi. De jager verricht namelijk nagenoeg alle handelingen zelf: het opzoeken van de prooi, het doden, het slachten, het bereiden en het opeten. Op deze manier wil Hester het verwerkingsproces van voedsel in al zijn eerlijkheid en daarmee ook zijn schoonheid weer opnieuw ervaren.

Tijdens deze expositie neemt Hester de bezoeker mee in haar jeugdherinneringen. En de oprechtheid die ze hier vond met betrekking tot de voedselproductie. De expositie bestaat uit drie delen: haar mooie jeugd, de zoektocht naar haar herinneringen en de realiteit van nu.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *