Mogelijk verhoogde concentratie radongas in Maaseiker woningen

Pater Sangersbrug Maaseik

De mogelijkheid bestaat dat er een te hoge concentratie radioactief radongas is in woningen in Maaseik, zo valt te lezen bij HbvL vandaag. Mogelijke oorzaak is de afzettingen van de Maas.

Radon is een radioactief gas dat op natuurlijke wijze vrijkomt uit de bodem. Het kan ook vrijkomen uit bouwmaterialen als beton, baksteen en natuursteen. Radongas wordt in verband gebracht met enkele honderden gevallen van longkanker per jaar. Door regelmatig je huis te ventileren houd je de concentratie radongas in huis laag.

Het zou gaan om een gebied rondom de Maas in Maaseik.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle geeft aan om het radonniveau te meten, meldt HbvL. Dit meten is mogelijk door radondetectoren een jaar lang in een woning te plaatsen. Vervolgens wordt na de meetperiode de meting uitgelezen door een gespecialiseerd bedrijf.

Radongas is na het roken de belangrijkste oorzaak van longkanker.

Het stadsbestuur van Maaseik reageert op het artikel in de krant: “We willen benadrukken om zeker niet te panikeren! Ondertussen hebben we contact gehad met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle en moeten we ons zeker niet ongerust maken.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *