‘Mooimakers’ van SAB en MHH ontvangen een ‘nette’ cheque

We willen naar een maatschappij waar zwerfvuil en sluikstort onaanvaardbaar is. Daarvoor werkt men in Bree samen met enthousiastelingen die een bijdrage wil leveren om deze problematiek de wereld uit te helpen. ‘Operatie Proper’ van Mooimakers is de naam van het project waarbij scholen en verenigingen een financieel duwtje in de rug krijgen om in actie te komen voor meer openbare netheid, op en rond de eigen terreinen bijvoorbeeld.

Mooimakers geeft scholen die een integraal actieplan uitwerken graag de nodige werkingsmiddelen. Op 14 oktober overhandigde het schepencollege aan de leerlingen van de milieuraad van middenschool Heilig Hart (MHH) en-Sint-Augustinus (SAB) een cheque van respectievelijk € 1425 en € 1500. Hiermee kunnen ze naast zwerfvuil rapen ook andere initiatieven uitwerken. Zo lezen we in hun actieplannen over preventie rond verpakkingen, gescheiden inzameling, themalessen en afval-stewards.

“We streven naar een duurzame mentaliteitswijziging en gedragsverandering op gebied van zwerfvuil en sluikstort”, zegt schepen van milieu Jo Vandersteegen. “Geen betere manier om dit te doen dan middelen te geven aan deze generatie van middelbare scholieren die bijzonder bewust omgaat met ons klimaat en onze planeet.”

De scholieren vertelden over hun ervaringen onderweg tijdens de zwerfvuilacties en hun onbegrip voor mensen die afval zomaar op straat gooien. Op SAB kregen leerlingen bezoek van acteurs in de rol van ‘rotte appel’ en ‘kapot blikje’ om sensibilisering tot in elke klas te brengen. Voor komend schooljaar gaan ze aan de slag met hun ontvangen bedragen en brengen hiervan verslag uit aan het stadsbestuur in de digitale toepassing van Mooimakers.

“Op deze manier geeft Stad Bree uitvoering aan het beleid rond zwerfvuil en sluikstorten”, concludeert eerste schepen Mario Knippenberg. “Een dikke proficiat en welgemeende dankjewel aan deze leerlingen om die groene vingers/handen uit de mouwen te steken! Want een propere gemeente, daar zijn we allemaal blij mee!”

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Mooimakers voert onderzoek, stimuleert kennisuitwisseling, ondersteunt op een proactieve manier alle actoren die zich engageren in de strijd tegen zwerfvuil en zet zelf aanstekelijke acties op. Meer info vind je op www.mooimakers.be.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *