Lucas Cranach de Oude, meester van een nieuwe tijd

Op maandag 25 november 2019 verzorgt de heer Jos Henckens in zaal Oad Thoear, Steegputstraat 2-4, te Thorn, een lezing met als titel “Lucas Cranach de Oude, meester van een nieuwe tijd’’. De lezing begint om 20.00 uur. De lezing is gratis toegankelijk voor leden, niet-leden betalen € 2,00.

Vanaf de 16de eeuw spoelde een reeks vernieuwende ideeën over de samenleving.

Vorig jaar nog legde Guus Janssen de focus op Erasmus van Rotterdam, in de Nederlanden de pionier van het Humanisme. Met een kritische geest reconstrueerde hij de taal en heel wat teksten uit de klassieke oudheid, waaronder de Bijbel, en met humor prikkelde hij het middeleeuwse bijgeloof.

In 1517 – net 500 jaar geleden – plakte Maarten Luther zijn bezwaren tegen de misbruiken in de Kerk tegen de kerkdeur van de Saksische universiteitsstad Wittenberg. Dankzij de boekdrukkunst verspreidden diens controversiële ideeën zich snel door het Duitse cultuurgebied. Uitdijende discussies leidden tot Luthers excommunicatie in 1521, waaruit een kerkscheuring groeide.

Na een verblijf van enkele jaren in Wenen werd Lucas Cranach (geboren in Kronach in 1472) ‘de Oudere’ in 1505 als hofschilder in dienst genomen door de Saksische keurvorst Frederik de Wijze. Hij vestigde zich in Wittenberg, waar hij bevriend raakte met Luther en Philipp Melanchton.
Vanaf 1520 handelde hij als enige apotheker in Wittenberg ook in waardevolle kruiden, suiker, bijenwas en wijn. Verder had hij een drukkerij en een papierhandel. Lucas zetelde meerdere malen in de stadsraad van Wittenberg en werd er zelfs burgemeester.

Van meet af aan bleek hij een erg begaafde meester van de noordelijke Renaissance. Hij stond aan het hoofd van een atelier dat een fenomenale schilderijencollectie tot stand bracht. Hij werkte voor opdrachtgevers met alle overtuigingen.

In 1553, op 81-jarige leeftijd, overleed Cranach in Weimar. Zijn artistieke erfenis werd voortgezet door zijn zoon Lucas Cranach de Jongere (1516-1586).

Jos Henckens is een bekend en bijzonder gewaardeerd spreker en niet alleen in Thorn. Hij is voorzitter van de Pater Sangerskring In Maaseik en verdiept zich sinds enige jaren met groeiende nieuwsgierigheid in het artistieke erfgoed van de Late Middeleeuwen in de Lage Landen. Onder meer over de van Eycks bracht hij voordrachten voor de Kring in Thorn.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *