Leerlingen Stokkemse basisscholen planten 900 bloembollen in educatieve tuin De Wissen

Op 7, 8 en 12 november maakten de leerlingen van de basisscholen Uiterwaard en Maasland kennis met de tuin van het Maascentrum De Wissen in Dilsen-Stokkem. Dat deden ze op een heel bijzondere manier, door zelf de handen uit de mouwen te steken. Samen met een educatieve gids van het Provinciaal Natuurcentrum plantten de kinderen van het eerste en tweede leerjaar 900 biologische bloembollen. Ook na de plantactie blijft de tuin een aangename plek om te vertoeven voor scholen en het brede publiek.

Het stadsbestuur heeft grote plannen voor het Maascentrum de Wissen. “Het is de bedoeling er een nieuw en hedendaags toeristisch onthaalcentrum van te maken voor het grensoverschrijdend Rivierpark Maasvallei”, aldus burgemeester Sofie Vandeweerd. “Hierbij komt de focus niet meer te liggen op het statische museumbezoek, maar op een actieve en leerrijke ervaring waarbij de relatie met het aanwezige natuurgebied en het ruimere RivierParklandschap centraal staat.“
Er zal ook een nieuw paviljoen gebouwd worden tussen De Wissen en het toeristisch fietspad over de winterdijk. Schepen van toerisme Koen Sleypen: “Dit gebouw zal een open karakter krijgen en zich openstellen naar de dijk en de oude Maas, waardoor het een zeer uitnodigend karakter krijgt. Op het gelijkvloers zal de infobalie van de toeristische dienst gehuisvest worden. Op de verdieping komt een kleine expositieruimte, waar het verhaal van de Maas via hedendaagse media aanschouwelijk wordt gemaakt. In dit geheel zal ook de educatieve tuin een belangrijke meerwaarde blijven. Het toeristisch-educatief aanbod voor scholen blijft een prioriteit.”

Door nu zelf bloembollen te planten en het groeiproces te volgen, krijgen de kinderen inzicht in eenvoudige natuurkundige aspecten. Ze voelen de aarde en ze zien de plantjes stap voor stap groeien. Later ontdekken ze zelfs dat hun bloemen wilde bijen en vlinders aantrekken. Tijdens de plantacties werden de leerlingen begeleid door educatieve medewerkers van het Provinciaal Natuurcentrum en MOS. Samen zorgden ze voor een leerrijke en gezellige namiddag, waarin natuurbeleving centraal stond.

Bert Lambrechts, gedeputeerde voor Natuur en Milieu: “Deze plantactie brengt de kinderen weer back-to-basics. We vergeten vaak hoeveel er buiten te ontdekken valt, en dat is jammer. Alleen al door de natuur waar te nemen, krijgen kinderen inzicht in hun omgeving. Daarom zijn we erg blij dat we samen met de stad Dilsen-Stokkem de tuin van De Wissen mee mogen ontwikkelen tot een inspirerende, groene leeromgeving.”

De plantactie is niet alleen het startschot voor een boeiend traject voor de twee betrokken scholen, maar zet ineens aan tot nadenken over het belang van buiten zijn en buiten leren. De beste plek voor kinderen om over de natuur te leren, is buiten, in de natuur.
Scholen die zich daarin willen laten ondersteunen, kunnen terecht bij het Provinciaal Natuurcentrum.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *