Jo Brouns stelt minister vragen over grensarbeiders in het Vlaams Parlement

Levensloop 2017 kanker

Vlaams Parlementslid Jo Brouns heeft deze week aan minister Wouter Beke van Welzijn, vragen gesteld over de sociale bescherming en het groeipakket (kinderbijslag) van grensarbeiders. Reden is de wijziging van diverse zaken die in deze regio op diverse personen betrekking hebben.

In Vlaanderen werd de Vlaamse kinderbijslag in een nieuw jasje gestoken en kreeg het de naam ‘Groeipakket’. Het nieuwe model geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Kinderen geboren voor die datum blijven in het oude systeem en genieten dus ook de ‘oude’ bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot hun 25e. “Ik wilde van de minister weten wat er gaat gebeuren als een grensarbeider nog geen uitbetaling heeft ontvangen onder de Algemene Kinderbijslagwet (AKBW)”, zo vertelt Parlementslid Jo Brouns uit Kinrooi.

“Grensarbeiders die geen uitbetaling van kinderbijslag ontvingen onder de AKBW, bijvoorbeeld wegens het gebrek aan een aanvraag of geen Belgische tewerkstelling of uitkering/rente, kunnen nog steeds een aanvraag indienen”, aldus minister Wouter Beke.

Een ander punt was de sociale bescherming. Wie ziek is, kan in België rekenen op de federale sociale zekerheid voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere ziektekosten. Maar wie veel zorg nodig heeft, heeft vaak nog een hoop andere kosten. In dat geval kan de zorgbehoevende beroep doen op de Vlaamse sociale bescherming. “Voor grensarbeiders komt de vraag op tot wanneer zij zich kunnen aansluiten bij de Vlaamse sociale bescherming”, aldus Jo Brouns.

Minister Beke liet weten dat grensarbeiders zich nog tot 31 december 2021 kunnen aanmelden. Als ze dit pas in 2022 doen, stuiten ze op een wachttijd van vijf jaar.

Om grensarbeiders te kunnen bereiken dient er goed gecommuniceerd te worden. “Ook dit was een van mijn vragen”, zo vervolgt Jo Brouns. De minister liet weten dat alle zorgkassen die grensarbeiders hebben, die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, reeds zijn aangeschreven om lid te worden van de Vlaamse sociale bescherming.

Daarnaast heeft een aantal zorgkassen infosessies gegeven bij organisaties die zich specifiek tot grensarbeiders richten. Weer andere zorgkassen hebben een mailing uitgestuurd naar de grensarbeiders die bij hen gekend waren of plannen nog een dergelijke mailing in 2020.

Daarnaast zal het agentschap ook nagaan hoe ze hun communicatie toegankelijker kunnen maken, zo beloofde de minister.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *