Porgy and Bess – Opera Concertante

De Koninklijke Harmonie van Thorn presenteert op zondag 17 november om 11.00 uur, onder leiding van chef-dirigent Jan Cober, de opera Porgy and Bess van George Gershwin in concertante vorm. De uitvoering vindt plaats in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond.

Porgy and Bess is wellicht het bekendste werk van George Gershwin, met daarin onder andere het wereldberoemde “Summertime” en “It ain’t necessarily so”. Gershwin koos de roman Porgy als basis voor het verhaal, dat zich afspeelt in een kleine Afro-Amerikaanse gemeenschap in Charleston in het zuiden van de Verenigde Staten. Het verhaal gaat over de kreupele bedelaar Porgy die verliefd wordt op Bess en tevens de aan drugs verslaafde vriendin van de plaatselijke schurk Crown. Als Crown onder invloed van ‘happy dust’ een lokale inwoner van Catfish Row vermoordt, moet hij vluchten. De achtergelaten Bess vindt onderdak bij Porgy, de enige die haar wil helpen. Al snel beseft Bess dat zij bij de liefdevolle Porgy beter af is dan bij Crown.

De opera wordt niet vaak uitgevoerd, onder meer vanwege het feit dat Gershwin in zijn testament heeft laten vastleggen dat de zangrollen uitsluitend door zwarte mensen mogen worden vertolkt. De Koninklijke Harmonie van Thorn heeft twee aanstormende Zuid-Afrikaanse zangers voor deze uitvoering gecontracteerd; de sopraan Thembi Magagula en de bariton Edwin Padosa zullen elk diverse personages voor hun rekening nemen. Daarnaast zal de bekende acteur Porgy Franssen (inderdaad genoemd naar Porgy uit Gershwin’s Porgy and Bess; de verbindende teksten tussen de delen voor zijn rekening nemen.

De uitvoering op 17 november in de Oranjerie is een unieke mogelijkheid om de hoogtepunten uit deze opera te beleven, vertolkt door een gerenommeerd orkest, zangers die u versteld zullen doen staan van hun performance en een acteur die u op een meeslepende wijze meeneemt in het verhaal.

De algehele muzikale leiding is in handen van Jan Cober. Kaarten in de voorverkoop kosten €10,-, te bestellen via www.kht.nl/kaarten en bij Buurtsuper Thoear. Aan de kassa van de Oranjerie te Roermond kosten de kaarten €15,-. Aanvang van de voorstelling is 11.00 uur.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *