Verrassende podiumgasten bij Thorna | Cultura

Torna | Cultura presenteert zondag 24 november om 14.30 uur in ‘Aod Thoear’ een aantal opvallende en interessante podiumgasten die garant staan voor een boeiend en verrassend middagje-uit.

Prof. Dr. Leonie Cornips is hoogleraar taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht en is per 1 oktober jl. als taalonderzoeker verbonden aan het Humanities Cluster (KNAW) in Amsterdam. Zij onderzoekt de taal van melkkoeien met als onderzoeksvraag: Wat bedoelt een koe nou met boe? Ze vertelt over hoe melkkoeien onderling en met de boer communiceren. Ze laat zien dat de melkkoe de ‘mens’ kan groeten die haar stal binnenkomt, evenals de koeien van de buurboer en zelfs de trekker die haar voorbij rijdt. Maar de koe groet niet in alle situaties, net zoals mensen elkaar niet altijd begroeten. Hoe komt dat?

Wim Miltenbrug, f.s.o., pastoor-deken van het dekenaat Thorn karakteriseert zichzelf als een betrokken pastoor die op de mensen afstapt. Bij zijn installatie tot deken van het dekenaat Thorn merkte hij op, dat hij liever een goed gesprek heeft, dan een volle kerk. Op 24 november gaat hij in gesprek bij Torna | Cultura. De eerste 100 dagen als pastoor-deken zijn inmiddels verstreken. Na drie maanden zijn de meeste indrukken verwerkt en is er een beeld van de omgeving, het eigen functioneren en de mensen met wie je samenwerkt. Een goed moment voor een ogenblik van reflectie.

Schulden gemaakt waar je niet meer uitkomt? Eigen schuld, dikke bult. Velen denken zo. Met het project ‘Zelf Sjöldj’ maakt stichting Turba het thema armoede bespreekbaar. Projectcoördinator Ton Custers vertelt over mensen die zelf in armoede leven of geleefd hebben. Verhalen die verteld worden in sketches, monologen en liedjes. Verhalen met een traan, maar zeker ook met een glimlach en soms zelfs met een schaterlach. Door uit te leggen waar de problematiek vandaan komt en wat het betekent voor mensen die er mee te maken hebben, ontstaat er begrip voor hen die het aangaat. De volgende stap is herkennen en signaleren.

De zusjes Amber en Britt Nelissen zijn de muzikale podiumgasten. In 2017 vertolkte Amber op overtuigende en verrassende wijze de hoofdrol van de duivel in het muziekspektakel ‘Schinderhannes’. Eerder speelde ze Geertruid in de Roermondse musical ‘Heksenwaan’. Amber studeert aan het Codarts (Conservatorium Klassieke Zang) in Rotterdam. Britt volgt de opleiding ‘Popartiest’ aan het Vista College te Heerlen. Gelet hun achtergrond en voorkeuren kunnen ze putten uit een breed repertoire.

Peter Berghs, columnist bij een lokale radiozender, leest de column.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *