Vragen over stroomkabel tussen Maasbracht en Kinrooi

Maasbracht Clauscentrale

Het eerder aangekondigde plan om stroom van de gascentrale in Maasbracht te verbinden met het Vlaamse elektriciteitsnet, door middel van een kabel door de Maas in Kinrooi, stuit op verzet.

De tegenwerking komt vanuit Nederland, daar wil men in 2030 alle kolencentrales sluiten. Nederlands Minister Wiebes denkt dat de centrale in Maasbracht nodig is voor de bevoorrading in Nederland. De insteek, een kabel van 13 kilometer tussen Maasbracht en Kinrooi, is hiermee op losse schroeven komen te staan. De stroomtoevoer vanuit Nederland zou ingezet worden, wanneer er in Vlaanderen een tekort zou komen.

Het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma wil samen met de Duitse eigenaar van de centrale RWE investeren in de aanleg van die ondergrondse kabel, meldt Radio 2. RWE is al volop bezig met de voorbereiding. Maar omdat in Nederland tegen 2030 alle kolencentrales sluiten, vreest de Nederlandse minister Wiebes voor de bevoorrading in Nederland. En daarom heeft hij in een brief aan minister Marghem (MR) zijn bezorgdheid geuit.

In tegenstelling tot de minister in Nederland, is klimaatbedrijf Nuhma niet ongerust. Aangegeven wordt dat de eigenaar van de centrale zal beslissen wat er gaat gebeuren.

Er komt binnenkort een overleg tussen de Nederlandse en Vlaamse minister.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.