Bijzondere video-installatie EB in de Annex

De in Weert opgegroeide Claire Hoofwijk (Ghana, 1991) bijt het spits af van het nieuwe jaarprogramma in de Annex. Claire Hoofwijk rondde in 2019 de opleiding Audio Visuele Media af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Voor haar afstuderen realiseerde zij de grootschalige video-installatie Eb, die vanaf donderdag 12 december in de Annex wordt gepresenteerd. De installatie is te zien tot en met zondag 26 januari en is gratis toegankelijk. De Annex is gevestigd aan de Meikoel 3 in Weert. De openingstijden zijn woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 11.00-17.00 uur. Koopzondagen 14.00-17.00 uur.

De video-installatie Eb is geïnspireerd door een persoonlijk verhaal over iemand die langzaam haar grip op de realiteit kwijt raakt. Dit verloren raken van de ander en het gevoel van machteloosheid hier niets aan te kunnen doen, riep bij Claire Hoofwijk de vraag op naar wat echt is en wat niet.
Eb gaat over die ontastbare, angstaanjagende wereld die enkel in het hoofd van die ander bestaat. Een perpetuum mobile waar geen uitweg uit bestaat. In Eb vertegenwoordigt de zee, met zijn onpeilbare diepte en leegte, de onbekende wereld waarin je zomaar kunt verdwalen en verloren raken.

Eb is een belevenis waar je als bezoeker actief deel van kan uitmaken; een installatie in een donkere ruimte waar het publiek omheen kan lopen, de vrouw in het verhaal volgend. Maar je kunt er ook middenin plaatsnemen, met je voeten in een laagje spiegelend water. Op dat moment maak je niet langer deel uit van de vertrouwde wereld die je kent. De vrouw zal je misschien verleiden haar te volgen in die duistere wereld, maar je zult de grens nooit kunnen oversteken.

In haar eerste autonome werk stelt Claire Hoofwijk het verlangen naar contact centraal en probeert zij een ongrijpbare wereld tastbaar te maken: “Wanneer je zo diep bent gegaan dat je niet meer terug kunt, zo diep dat niemand je meer kan beschermen, waar ben je dan? Eb wil je meenemen naar die plek, tot aan de grens, daar waar nieuwsgierigheid en terughoudendheid elkaar raken.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.