Inauguratie van keizer Hubert Scheepers

De jaarlijkse Sint-Elisabethviering van de schutterij in Stokkem had dit jaar een heel speciale invulling. Op 9 juni schoot Hubert Scheepers zich voor de derde maal op rij tot koning van de gilde. Alledaags is het niet. ‘Driemaal is scheepsrecht’ houdt in schuttersmidden, de titel van keizer in. Geen gemakkelijke opdracht, want telkens als een keizerstitel op het spel staat, liggen kapers op de loer. Voor Hubert was het de derde, en ditmaal de goede keer, dat hij een gooi deed naar de hoogste eer.

Een keizer wordt gekroond. In de geschiedenis zijn er meerdere voorbeelden. Ook voor de Stokkemer keizer was de inwijdingsplechtigheid in de kerk weggelegd.
Tijdens de eucharistieviering, gecelebreerd door pastoor Emmanuel Kalomba, was de accordeonclub Musette, die haar 35-jarig bestaan vierde, aanwezig. Alzo kreeg de kerkelijke kroning een muzikale invulling.

Jean Kenzeler, in de rol van ceremoniemeestet, leidde de inauguratie. Huberts kinderen brachten de keizerlijke symbolen: de zilveren borst- en schouderplaten, de steek en de sabel aan. De uitzonderlijke en niet-alledaagse eer was weggelegd voor burgemeester Sofie Vandeweerd, schepen Mathieu Schurgers en Huberts zoon Davy. Zij mochten, onder het oog van de vele aanwezigen, de nieuwe keizer kronen. Op het moment dat zich in de kerk de handeling voltrok, klonken buiten een reeks kanonschoten. Een traditie om uitzonderlijke gebeurtenissen luidruchtig aan te kondigen.
De Sint-Elisabethschutterij stond niet alleen bij deze plechtige kroning. Schuttersgilden uit de buurgemeenten en van over de grens hadden uitgebreide delegaties naar Stokkem afgevaardigd. Onder hen, drie ‘regerende’ keizers.

Op haar beurt droeg ‘Klub Musette’ haar steentje bij met meerdere nummers aangepaste muziek. De kerkelijke plechtigheid werd afgesloten met het Limburgs Vollkslied. In het lokaal, waar achteraf de receptie aangeboden werd, hadden keizer Hubert en keizerin Anna Plessers handen te kort om de vele felicitaties in ontvangst te nemen.

Foto: Jean-Pierre Yzermans

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *