Maasgouw en Kinrooi starten met project Grenzeloos Grind

Baggerschip grindwinning

In het najaar van 2019 starten de werkzaamheden in het kader van het project Grenzeloos Grind. Dit is een uniek en nieuw samenwerkingsverband op toeristisch vlak tussen de gemeenten Kinrooi (B) en Maasgouw (NL). Concreet willen beide gemeenten een nieuwe fietsroute ontwikkelen rondom het Maasplassengebied met daarin de focus op beleving, grensvervaging en een gemeenschappelijke identiteit. Tegen de start van het toeristische seizoen 2020 zou de fietsroute klaar moeten zijn.

Burgemeester Jo Brouns van Kinrooi: “Dit project is voor de gemeente een belangrijke stap in een verdere internationale samenwerking met onze Nederlandse collega’s uit Maasgouw. Dat we als gemeente volop de kaart van toerisme willen trekken, is al langer bekend. Als we de trends in deze sector onderzoeken, merken we toch dat de toerist steeds vaker op zoek gaat naar een zekere belevingswaarde. Daarnaast wordt storytelling steeds belangrijker. De toerist wil met andere woorden worden meegezogen in het verhaal achter een gebied. In samenwerking met Maasgouw willen we de toerist het boeiende verhaal van ons Maasplassengebied op een unieke manier laten beleven met deze nieuwe fietsroute.”

Wethouder Johan Lalieu, gemeente Maasgouw: “Wij zoeken nadrukkelijk de samenwerking op met onze buurgemeente Kinrooi. Deze gemeente past qua ligging, sfeer en uitstraling goed bij Maasgouw. Onze kleinschalige dorpen liggen als een snoer aaneengeregen rondom de Maasplassen, in een prachtig landelijk gebied. Samen vormen we de noordelijke toegangspoort tot het Rivierpark Maasvallei. Met het project Grenzeloos Grind zetten we een volgende stap om onze gemeenten gezamenlijk toeristisch kwaliteitsvol te ontsluiten. Zo willen we toeristen en recreanten extra triggeren om die Maasplassen over te steken om een kijkje bij elkaar te nemen.”

“Hoe gaan we dat doen? Over een afstand van 40 km leggen we een fietsroute aan met daarop in totaal acht belevingselementen. Enerzijds realiseren we zes houten kaders in het landschap die de toerist als digitale postkaart kan gebruiken. In de kaders graveren we de hashtag van beide gemeenten – respectievelijk #mooikinrooi en #mooimaasgouw – waardoor we extra zichtbaarheid op het internet en social media genereren. Anderzijds plaatsen we ook twee virtual reality verrekijkers waardoor we elkaars toeristisch potentieel vanaf de oevers van de Maasplassen kunnen aanschouwen. Noem het gerust ‘toeristisch gluren bij de buren’. Op die manier hopen we dat de fietser door trapt voor de volledige route om daar de highlights ter plaatse te bezoeken en te bekijken. “

Het project Grenzeloos Grind is een microproject dat in het kader van het project People to People Interreg V-A EMR wordt medegefinancierd met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het totaal verkregen subsidiebedrag bedraagt 6846,60 euro. Het einde van de werkzaamheden is voorzien begin april 2020. Via de gemeentelijke kanalen van zowel Maasgouw als Kinrooi zal op regelmatige basis worden gecommuniceerd omtrent de stand van zaken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.