Neroterse verjaordaagsalmenak voorgesteld

Wae kalle plat, gae tóch ouch? Met deze slogan brachten enkele dialectliefhebbers van Neeroeteren een verjaardagskalender op de plaatselijke kerstmarkt. De opbrengst van de verkoop wordt besteed aan het verder uitbouwen van een webapp, een digitaal woordenboek met zoek- en luisterfunctie.

Meer dan anderhalf jaar werd door enkele Neeroeterenaars hard gewerkt aan de ontwikkeling van een logische schrijfwijze van het Neeroeters dialect met de bedoeling om op een consequente manier te kunnen blijven communiceren. In het najaar kon – na advies van enkele germanisten – een definitieve schrijfwijze afgeklopt worden. Niet zonder enige trots stelden Gard Clysters, Frans Roosen en Gil Geron de ‘Neroterse verjaordaagsalmenak’ voor aan het schepencollege die dit project financieel ondersteunen.

In het Neeroeters dialect – uiteraard – werd een woord van dank uitgesproken en de eerste almenakken overhandigd. “We moeten ons dialect koesteren, want het staat gelijk aan onze identiteit”, aldus schepen van Cultuur, Myriam Giebens. “Dialect is broos cultureel erfgoed. Minder en minder mensen spreken het nog. Initiatieven zoals de webapp ‘Neroterse Kal’ en de ‘verjaordaagsalmenak’ zijn dan ook heel waardevol voor onze stad”. De ‘verjaordaagsalmenak’ bevat foto’s van Neeroeteren zoals het vroeger was, aangevuld met foto’s van nu. Een leesplankje geeft een overzicht van de typische klanken van het Neeroeters dialect en maakt het mogelijk om enkele typische Neeroeterse gezegden te kunnen ontleden. Onder grote belangstelling werden al heel wat ‘almenekskes’ verkocht op de plaatselijke kerstmarkt.

Foto: Gil Geron

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.