Lezing ‘De Limburgse Pieter Bruegel; Schilder in Brussel’

De Aldenborgh en kring Weert van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap organiseren een zeer interessante lezing met een topspreker. Maandagavond 13 januari 2020 om 19.30 uur bij Antje van de Statie aan het Stationsplein 1 te Weert. De entree is gratis.

Afgelopen jaar vierde Vlaanderen het leven en de tijd van Pieter Bruegel naar aanleiding van de 450e verjaardag van zijn dood. Een indrukwekkende reeks tentoonstellingen en evenementen toonde de wereld wat voor uitzonderlijk kunstenaar hij was, en hoe invloedrijk hij was bij zijn leven.

Met een prachtige publicatie aan dat Pieter Bruegel toch een Limburger was. We mogen op grond van hun gedegen studie stellen dat Grote-Brogel de geboorteplaats is van deze wereldberoemde Vlaamse meester.

Pieter Bruegel (1525? -1569), dus afkomstig uit Grote-Brogel, wordt algemeen beschouwd als de grootste schilder uit de 16e eeuw. Hij staat bekend om zijn landschappen en boerenlevens (zogenaamde genreschilderijen). Reeds in de 16e eeuw erkenden Habsburgse verzamelaars de uitzonderlijke kwaliteit en originaliteit van de werken van Bruegel en daarom werden ze door hen ook gekocht. De populariteit van Bruegel komt ook voort uit de verbluffende composities zelf, die vaak moraliserend zijn en waarin heel veel personages worden neergezet, waardoor de kijker wordt uitgenodigd om na te denken over de veelgelaagde complexiteit van de beeldinhoud. Schilderijen als ‘Nederlandse spreekwoorden’, ‘Kinderspelen’, Dulle Griet, ‘De Bruidsdans’ en ‘Het Luilekkerland,’ zijn over heel de wereld bekend en geliefd.

Om dichter bij het centrum van geld en macht, en dus potentiële klanten te zijn, verhuisde Bruegel in 1563 naar Brussel. In de 16e eeuw was Brussel immers een van de belangrijkste politieke centra van Europa. Karel V had er zijn hoofdresidentie in het Coudenbergpaleis, nu een museum, aan de nabijgelegen Kunstberg. Brussel was toen al een echte “hub” voor kunstenaars en de nieuwe stedelijke adel.

In die tijd waren heel veel schilders, kartontekenaars en tapijtwevers gevestigd in de buurt rond de Kapellekerk. Het ruime huis waarin Bruegel woonde, lag aan de Bogaardengracht, een van de rijkste straten van Brussel.

Roel Jacobs is de auteur van een tiental boeken en talloze artikelen over de geschiedenis van Brussel. In het kader van het Bruegeljaar riep hij de Brusselse cultuurwereld op meer aandacht aan de eigen geschiedenis te besteden. Hij legt in zijn lezing de nadruk op de Brusselse periode van Pieter Bruegel de Oude die er de meeste van zijn veertig schilderijen maakte. Daarbij inspireerde de meester zich onder meer op het landschap dat nu ‘Pajottenland’ wordt genoemd.

Roel Jacobs gaat al lang tekeer tegen het kneuterige waanbeeld in Vlaanderen van de Vlaamse boeren-Bruegel. Overal wordt Bruegel beschouwd als een universeel kunstenaar, humanist en vroege Europeaan. Alleen in Vlaanderen lopen er volgens de heer Jacobs lieden rond die verkondigen dat Bruegel een boer was die boeren konterfeitte. Roel vertelt ons in woord en beeld waarom dat zo is.

Roel Jacobs Roel Jacobs studeerde rechten. Hij bleek echter meer geboeid door geschiedenis en historische geografie. Hij bestudeert al vele jaren de geschiedenis van Brussel. Hij publiceerde tientallen artikelen en boeken over de historie van Brussel en Brugge. Hij organiseert wandelvoordrachten in Brussel en Brugge

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.