Lezing Wolven in Limburg door Olaf op den Kamp

Op maandag 27 januari 2020 verzorgt de heer Olaf op den Kamp voor de Geschied- en Heemkundige Kring “Het Land van Thorn” in zaal Oad Thoear, Steegputstraat 2-4 te Thorn, een lezing met als titel “Wolven in Limburg’’. De lezing begint om 20.00 uur. De lezing is gratis toegankelijk voor leden, niet-leden betalen € 2,00.

Olaf Op den Kamp gaat in zijn lezing in op de wolf, op weg naar Nederland. De wolf is een dier dat veel mensen schrik aanjaagt en anderen ontzettend boeit. Wolven verdwenen aan het eind van de 19e eeuw uit Nederland, maar zijn op allerlei plekken nog bewaard in toponiemen, denk aan Wolfshuis, Wolfhaag, Wolfheze en Wolfsburg. Op veel plekken werden wolven bestreden met gif, klemmen en vangkuilen. Daardoor zijn de wolven lange tijd teruggedrongen tot de periferie van Europa. Ook zijn ze verdwenen in de periferie van ons geheugen en weten we niet meer hoe we met deze toppredator in de natuur moeten leven.
De wolvenpopulatie in Europa groeit echter en rukt steeds verder naar Nederland op. Zo leven er in Duitsland op geringe afstand van Nederland al meerdere wolven en is inmiddels de eerste Nederlandse roedel op de Veluwe te vinden. Ook vlak over de Belgisch-Limburgse grens is een roedel wolven aanwezig. In de Eifel leeft een solitaire wolf. De wolf is dus duidelijk in opmars.

Tijdens zijn lezing zal Olaf Op den Kamp ingaan op zin en onzin omtrent de wolf. Natuurlijk komt het sprookje van Roodkapje en dat van de Zeven geitjes aan de orde, maar ook de functie die de wolf als toppredator in de natuur heeft. Hoe leeft de wolf en wat betekent zijn komst voor ons en onze huisdieren? Hoe gaat men in Oost-Duitsland om met de populatie wolven die daar leven? Ook in deze aspecten wordt getracht tijdens de lezing inzicht te verschaffen. Het verhaal gaat specifiek, aan de hand van enkele wolven die door Limburg zijn getrokken, over de historische verspreiding van wolven in Limburg en ook over een wolvenplaag in de 19e eeuw in Limburg.

Olaf op den Kamp is docent aardrijkskunde. Hij is voorzitter van IVN Kerkrade en hoofdredacteur van het Natuurhistorisch Maandblad. Van zijn hand verschijnen regelmatig regelmatig boeken en artikelen over natuurhistorische onderwerpen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *