Verdere inspanningen om Kinrooi nog dementievriendelijker te maken

In 2019 zette Kinrooi de eerste stappen om de gemeente dementie-vriendelijk(er) te maken. In 2020 gaan deze inspanningen onverminderd verder. Naast een nieuwe lichting lokale ondernemers gaan tal van andere doelgroepen dit jaar ook een opleiding volgen om gepast te leren omgaan met dementie. Zo zullen maar liefst 300 medemensen dementievriendelijker gevormd worden in 2020.

Burgemeester Jo Brouns: De groep mensen die met dementie te maken krijgt, blijft ook in onze gemeente stijgen. Tegen 2035 zal het aantal inwoners met dementie in Kinrooi gestegen zijn met 72%. (bron: Statistiek Vlaanderen / ECD / ALZ). Het initiatief van de preventieraad en de dienst zorg en ouderen om zoveel mogelijk inwoners te leren om hier gepast mee om te gaan, verdient alle lof.

Schepen van senioren- en welzijnsbeleid Anita Meerten: “Als dementievriendelijke gemeente wil Kinrooi ervoor zorgen dat dementie leefbaar blijft en dat men met deze ziekte nog actief kan deelnemen aan de samenleving. Hiervoor is het belangrijk dat de samenleving vertrouwd is met dementie. Het Expertisecentrum Dementie Contact ontwikkelde een infomoment voor ondernemers die dagelijks in contact kunnen komen met mensen met dementie. Vorig jaar waren er 34 lokale handelaars die het label van “dementievriendelijke ondernemer” kregen. Al snel kwamen er vragen van handelaars die ook deze opleiding wilden volgen. Zij krijgen dit jaar opnieuw de kans op donderdag 28 mei en dinsdag 9 juni, telkens van 19.00 tot 21.00 uur in GC De Stegel (zaal Leonardus). De opleiding is gratis, men dient zich enkel vooraf in te schrijven. Dat kan per mail naar preventieraad@kinrooi.be of via 089 73 98 48. Iedere ondernemer die één van deze avonden de sessie volgt, krijgt na afloop het label van “dementievriendelijke ondernemer”, dat kenbaar gemaakt wordt via een raamsticker.”

Naast de twee nieuwe sessies voor de lokale ondernemers plannen de preventieraad en de dienst zorg en ouderen ook nog opleidingssessies voor specifieke doelgroepen.

Twintig vrijwilligers van de Minder Mobielen Centrale bijten de spits af en krijgen tijdens hun jaarlijkse samenkomst op vrijdag 21 februari 2020 de opleiding die van hen dementievriendelijke-re chauffeurs zal maken. Een 50-tal vrijwilligers van de dorpsrestaurants staat hetzelfde te wachten. Zij hebben op donderdag 3 april het infomoment van het Expertisecentrum Dementie Contact op het programma staan.

Op donderdag 30 april van 12.30 tot 14.30 uur in GC De Stegel leren ongeveer 150 gemeentepersoneelsleden hoe ze op de werkvloer en in de thuissituatie gepast kunnen omgaan met personen met dementie.

In november zijn er afsluitend nog twee sessies: één voor de afvaardiging van geïnteresseerde verenigingen en één voor een twintigtal vrijwilligers van Buurtgezellen Kinrooi.

Naast de 34 personen die de opleiding dementievriendelijke ondernemer in 2019 volgden, zullen er in de loop van 2020 dus een 300-tal mensen gevormd worden over gepast omgaan met personen met dementie. Op deze manier streven we met z’n allen naar een andere beeldvorming en naar meer kennis over dementie. Dat kan enkel leiden naar een betere integratie met en naar meer ontmoetingen voor personen met dementie.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *