Gemeente Weert plant 78 bomen op de singels

De gemeente Weert gaat 78 bomen planten aan de Wilhelminasingel en de Emmasingel. Er worden 13 verschillende soorten bomen en vlinderstruiken geplant in de middenberm. Dit gebeurt in het kader van ‘elke dag een boom’. De werkzaamheden zijn begonnen op woensdag 26 februari. Wethouder Martijn van den Heuvel: “We hebben voor soorten met verschillende uiterlijke kenmerken gekozen, zodat de bomen met het seizoen mee veranderen. Zo vormen de bomen en struiken gedurende het hele jaar een kleurrijk geheel aan de singels.”

Er worden 13 verschillende soorten bomen geplant. De bomen zijn onder andere geselecteerd op hun bijdrage aan het ecosysteem. Zo worden de kleinbladige linde en de valse christusdoorn geplant, omdat ze goed zijn voor bijen en andere insecten die leven van de nectar en het stuifmeel. Daarnaast is er gekeken naar uiterlijke kenmerken, zodat er elk seizoen iets moois te zien is. De eenstijlige meidoorn en de witte acacia hebben bijvoorbeeld opvallende en geurende bloemen, terwijl de Amerikaanse tulpenboom en elsbes opvallende herfstkleuren hebben.

Er worden ook enkele vakken met vlinderstruiken aangelegd. De vlinderstruik zorgt voor extra kleur door de vele bloemen. Bovendien komen er veel vlinders op de grote paarse en witte bloemen af om nectar te drinken.

Tegelijkertijd met de aanleg van de bomen en struiken, wordt in de middenberm verharding vervangen voor groenvoorzieningen.

De werkzaamheden vinden plaats vanaf 26 februari. Tijdens de werkzaamheden kan verkeer gebruik blijven maken van de Wilhelmina- en Emmasingel. Er worden geen wegen afgesloten. Er worden plaatselijk wel tijdelijke maatregelen, zoals snelheidsmaatregelen, genomen om het verkeer in goede banen te leiden.

Het gebied van de Wilhelminasingel en de Emmasingel is archeologisch beschermd. Daarom worden de plantgaten gegraven en gecontroleerd op oudheidkundige waarden. Hierdoor liggen de plantgaten iets langer open dan normaal voordat de bomen worden geplant.

Het college van B&W heeft het voornemen om elke dag een boom de plaatsen. Extra bomen zorgen dat Weert een fijne stad is waar mensen leven, werken en ontspannen in een gezonde leefomgeving. Een stad met veel groen en biodiversiteit, zonder overlast van water of hittestress.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.