Het ontstaan van het mozaïek aan landschappen van Weert

Geschied- en Oudheidkundige kring De Aldenborgh organiseert op maandagavond 17 februari weer een interessante lezing.

Men heeft Bèr Peeters – expert op het gebied van de ontstaansgeschiedenis van het Weerter landschap – bereidt gevonden om hierover te komen spreken.

Het Weerter landschap had duizenden jaren geleden blijkbaar een grote aantrekkingskracht op de eerste bewoners van onze streek. Meer dan tienduizend jaar geleden verbleven er al mensen op de Tungelerwallen en de Boshoverheide. De urnenvelden zijn daar getuigen van. Opgravingen in Molenakker en Kampershoek van meer recente datum hebben nog meer interessante, archeologische vondsten opgeleverd.

Het landschap speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het grondgebied van Weert.

De ligging van Weert op de waterscheiding van twee beekdalen en als “eiland” aan de rand van de Peel heeft bijgedragen aan het ontstaan van het mozaïek aan landschappen van Weert. In de lezing zullen we meer te weten komen over het ontstaan van dekzandruggen en –dalen en peelvennen en welke rol ijs, water en wind daarbij hebben gespeeld. Ook zal aandacht worden besteed aan de invloed van mensen op het landschap vanaf de steentijd: waar vestigden zij zich en waarom daar. Aan de orde komt de vraag of de verschillende landschappen complementair aan elkaar zijn.

In de lezing wordt verder aandacht besteed aan het ontstaan van bolle akkers en kransakkers, plaggenbodems en stuifzanden.

Ook recente ingrepen in het landschap en natuurontwikkelingen komen aan de orde.

Deelname is gratis. De lezing start om 19.30 uur bij Brasserie Hotel Antje van de Statie aan het Stationsplein in Weert.

Foto: Erfgoed Tungelroy

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *