Grenzen ook via sluipwegen niet toegankelijk

Nadat de burgemeesters van de Belgische grensgemeenten aankondigden scherper te controleren op personen die vanuit het buitenland België in wilden voor niet dringende zaken, gingen veel personen sluipwegen opzoeken. Om dit verkeer tegen te gaan zijn diverse wegen in onder meer Kinrooi en Maaseik dicht gemaakt.

“We doen dit niet graag, maar als mensen grenscontroles blijven ontwijken, moeten we helaas de sluipwegen afsluiten.”, aldus burgemeester Jo Brouns van de gemeente Kinrooi.

Ook aan de reguliere grensovergangen wordt steevast gecontroleerd. Onder meer op de Pater Sangersbrug in Maaseik. “We controleren nu permanent en we informeren ook dat er boetes zijn. Heel wat mensen die geen geldige reden hebben worden teruggestuurd. De politie werkt daarnaast ook met mobiele ploegen werken”, zo vertelt burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik.

In Nederland heeft minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Brabanders en Limburgers opgeroepen om niet onnodig naar buurlanden te reizen. “Het gaat dan om niet-belangrijke reizen zoals tanken en winkelen”, aldus de woordvoerder van de minister. Knops heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de situatie van de grensregio’s. Nederland ziet vooralsnog, volgens de minister, geen noodzaak om beperkende maatregelen aan de Nederlandse landsgrenzen met Duitsland en België in te stellen. Het kabinet heeft tot nu toe ook geen deskundig advies ontvangen dat daar aanleiding toe geeft.

Het Nederlandse kabinet wil in de grensregio’s belemmeringen voor grenswerkers voorkomen en een vrije doorgang van het goederentransport blijven waarborgen.

Duitsland heeft de grenzen met Nederland niet gesloten. Wel raadt de Duitse overheid met ingang van 17 maart alle niet-essentiële reizen af, ook naar Nederland.

De Belgische politie houdt sinds vrijdagochtend op verschillende plekken controles aan de grens. Nederlanders die geen goede reden hebben om in België te zijn, worden teruggestuurd op straffe van een flinke boete.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Eén reactie op “Grenzen ook via sluipwegen niet toegankelijk”

  1. Zoek Belgische verklaring van passage over de weg tbv Nederlanders die terug willen keren vanuit buitenland naar Nederland tijdens de Belgische lockdown ivm coronavirus crisis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.