Thorna | Cultura sluit winterseizoen af

Torna | Cultura sluit het succesvolle winterseizoen 2019-2020 af met een verrassend en onderscheidend Torna | Cultura – Café op zondag 8 maart om 14.30 uur in café-restaurant ‘Aod Thoear’. Gastheer is Chris Trines. De entree bedraagt € 6,00. 8 maart is vast verbonden met de Internationale Vrouwendag. Het thema is dit jaar Vrijheid. Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid. Vrijheid van vrouwen dient niet onderhandelbaar te zijn, maar een vanzelfsprekendheid. Het Museum van de Vrouw in Echt behandelt door de jaren heen uiteenlopende thema’s in zijn tentoonstellingen, met als rode lijn: de vrouw. Dorien van Meel, collectiebeheerder van het museum, geeft haar kijk op de Vrijheid van de Vrouw.

Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese Letteren aan de UvA, noemt Wim Kuipers de grootste Limburgse dichter van de afgelopen eeuw. Hij schrijft: ‘Kuipers is een complexe, doordachte dichter die geen concessies doet aan het grote publiek en aan onze Nederlandse landstaal. Hij kent een enorme lyrische kracht’. Al bijna 10 jaar publiceert Kuipers wekelijks de digitale Limburgstalige poëzie-nieuwsbrief Veldgewas. Hij is bij Torna | Cultura te gast als columnist.

Vorige zomer kondigde Jan Schroën (Beegden) na een ‘radiostilte’ i.v.m. het overlijden van zijn zoon Tomas de geboorte aan van een nieuw klein programma, De Reje. Hierin gaat Jan op zoek naar zijn zangroots. In de muzikale duizendpoot en oud-dorpsgenoot Fer Koolen (Ell) vond hij een nieuwe muzikale kompaan. Jan Schroën schrijft zijn liedjes zelf. Ze gaan ergens over. Niet omdat hij vindt dat dat moet, maar omdat hij niet anders kan. Het is een liedjesprogramma in het Limburgs dialect. Op het ene moment breekbaar en intiem, op andere momenten licht en vol humor.

Ylka Kolken was onlangs de grootste verrassing tijdens de avond van het Limburgse lied in Paradiso in Amsterdam. De in Maasbracht geboren en in Maastricht wonende singer-songwriter oogstte er veel succes. Ze vindt het belangrijk, dat de muziek in het dialect gehoord wordt en dat het niet alleen geassocieerd wordt met carnavalsmuziek. Ze maakt muziek omdat ze zich er goed bij voelt en omdat ze hoopt dat andere mensen zich in haar teksten kunnen herkennen. In haar kleine luisterliedjes vertelt ze herkenbare levenservaringen. Onderscheidend en origineel, dat is wat ze nastreeft.

Reinier Akkermans (Roermond) is een bioloog, die de natuur in Limburg in kaart brengt. Ook is hij mederedacteur van natuurboeken. De afgelopen vijf jaar stonden de lieveheersbeestjes centraal in zijn veldonderzoek met daarbij speciale aandacht voor Beegderheide, Meinweg en Roermond. In Limburg komen 35 grote en 20 kleine soorten lieveheersbeestjes voor. Het resultaat van dit veldwerk moet een atlas over de ecologie en verspreiding van de soorten in Limburg worden, maar dan is het 2021. Akkermans vertelt over de relevantie van zijn onderzoek naar lieveheersbeestjes. Naast biologische zaken is er ook veel populaire onzin rond lieveheersbeestjes. Het aantal stippen zou hun ouderdom aangeven. Nog merkwaardiger is hun vredelievende imago. In wezen zijn het een soort superkillers. Lieveheersbeestjes, lief zijn ze niet, wel leuk.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *