VtbKultuur Maaseik doorbreekt taboes

Nog voor de verstrengde coronamaatregelen ging vtbKultuur Maaseik op bezoek bij het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZC) in Rekem.

Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem heeft een lange geschiedenis: van de zogeheten Bedelaarskolonie voor dakloze mannen (1809) over het Rijkskrankzinnigengesticht (1920) in het Kasteel d’Aspremont-Lynden,tot een modern hedendaags Psychiatrisch Ziekenhuis (1972) en Verzorgingstehuis (1974) voor mannen en vrouwen, en deel uitmakend van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse Overheid.

“Tijdens ons bezoek kregen wij, na een lekkere kop koffie, een gedegen uitleg over het ontstaan, de groei en algemeen overzicht van de huidige organisatie”, klinkt het bij de leden van vtbKultuur. “Dit alles werd gekaderd binnen het Vlaams beleid inzake psychiatrische zorgverstrekking en met sterke aandacht voor een persoonsgebonden aanpak, met als ultiem doel reïntegratie in de samenleving. De laatste vijftig jaar evolueerde de psychiatrische zorgverlening zeer snel, maar ook het aantal patiënten nam enorm toe, evenals de kinderpsychiatrie. Oorzaak? Onze huidige samenleving!”

Er volgde nog een rondleiding op het domein met een bezoek aan de manege en het bezoekerscentrum, waarin een klein museum gehuisvest is. Een schat aan authentieke documenten, evenals oude instrumenten en behandelingsmethoden zijn er te bezichtigen. Typerende schilderwerken van kunstzinnige patiënten sieren er de muren. Het geheel werd afgesloten met een korte wandeling naar de nabijgelegen begraafplaats van het Psychiatrisch Zorgcentrum. De deelnemers kregen alvast een duidelijk beeld van de huidige psychiatrische behandelingsmethoden en de werking van een Psychiatrisch Zorgcentrum.

Foto: Joseph Kalders

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.